Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δανία: Η πρώτη cash-free χώρα παγκοσμίως; - Εξετάζει νομοσχέδιο που «καταργεί» τα μετρητά στο λιανεμπόριο

tags :
Δανία: Η πρώτη cash-free χώρα παγκοσμίως; - Εξετάζει νομοσχέδιο που «καταργεί» τα μετρητά στο λιανεμπόριο
Οι πωλητές λιανικής θα δέχονται πληρωμές μόνο μέσω κινητών και καρτών
Τον Ιανουάριο του 2016 η Δανία ενδέχεται να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που καταργεί τα μετρητά, ή τουλάχιστον εν μέρει...
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η κυβέρνηση της Δανίας εξετάζει μια σειρά από νομοσχέδια, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση των λιανικών πωλητών να δέχονται με πληρωμές με μετρητά.
Αντ’ αυτού οι λιανικοί πωλητές αναμένεται να δέχονται πληρωμές μέσω «πλαστικού» χρήματος ή μέσω κινητού, που αποτελεί μια νέα ανερχόμενη μέθοδο συναλλαγών.
Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα έχει ως αποτέλεσμα τα καταστήματα λιανικής της Δανίας, τα εστιατόρια και τα βενζινάδικα να «αποδεσμευτούν» από τα μετρητά, να γίνουν cash-free επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, οι περισσότερες συναλλαγές στη Δανία πραγματοποιούνται μέσω καρτών, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 84,2% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2012, έγιναν με πιστωτικές, χρεωστικές και άλλες κάρτες.
Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου εκτιμούν πως το νομοσχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ασφάλειας για τους καταναλωτές και τους πωλητές, αλλά και την μείωση του κόστους και των πόρων που απαιτούνται για την καταμέτρηση των λογαριασμών και των μετρητών των καταστημάτων.
Ωστόσο, για πολλές άλλες υπηρεσίες, τα μετρητά θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητα, ενώ όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα μετρητά θα σημάνει την ανατροπή της παράδοσης, γεγονός δυσκολότερο και από την τεχνολογική προσαρμογή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης