Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η μερική απασχόληση στην Ολλανδία και ο ρόλος των γυναικών - Πως η υψηλή ποιότητα ζωής καθορίζει την εργασία

Economist: Η μερική απασχόληση στην Ολλανδία και ο ρόλος των γυναικών - Πως η υψηλή ποιότητα ζωής καθορίζει την εργασία
Η Ολλανδία εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων σε θέσεις μερικής απασχόλησης στην Ε.Ε.
Σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση προχωρά το βρετανικό περιοδικό Economist, το οποίο σε άρθρο του επιχειρεί να εξηγήσει γιατί η πλειονότητα των Ολλανδών, από τους πιο ευτυχισμένους λαούς, εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σε γενικές γραμμές η Ολλανδία θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζήσει κανείς, ενώ τα παιδιά της χώρας είναι μεταξύ των πιο ευτυχισμένων στον κόσμο, σύμφωνα με τη Unicef.
Ορισμένοι αποδίδουν την υψηλή ποιότητα ζωής του και τη γενική θετική φύση τους σε μια σχετικά χαλαρή προσέγγιση σχετικά με την εργασία: περισσότεροι από το μισό ολλανδικό εργατικό δυναμικό εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα του κόσμου.
Κατά μέσο όρο, μόλις το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης (8,7% των αντρών και 32,2% των γυναικών), όταν στην Ολλανδία το 26,8% των ανδρών και το 76,6% των γυναικών εργάζονται λιγότερα από 36 ώρες την εβδομάδα.
Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με τον Economist, αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι γυναίκες στην Ολλανδία εισήλθαν αργότερα στην αγορά εργασίας.
Σε σύγκριση με άλλες χώρες, λίγοι άνδρες έπρεπε να πολεμήσουν κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων του 20ού αιώνα, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην χρειάζεται να εργαστούν σε εργοστάσια, όπως συνέβη στην Αμερική και τη Βρετανία.
Χάρη στον πλούτο της χώρας, δεν ήταν αναγκαίο να υπάρχει ένα διπλό εισόδημα για μια άνετη ζωή.
Παράλληλα, η πολιτική στην Ολλανδία κυριαρχείτο από Χριστιανικές αξίες μέχρι το 1980: εστίαζε κυρίως στην παροχή κρατικής βοήθειας, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να μένουν στο σπίτι με τα παιδιά.
Αυτό άλλαξε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το κράτος συνειδητοποίησε ότι θα ήταν καλή ιδέα να κινητοποιήσει τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, ακόμη υπήρχε η πεποίθηση ότι οι οικογένειες ακόμη χρειάζονταν τις γυναίκες στο σπίτι, με το κράτος να εργάζεται στενά με τους εργοδότες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης θα απολάμβαναν τα ίδια νομικά δικαιώματα με αυτά των θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Αυτό σε κάποιο βαθμό συνεχίστηκε: το 2000 το δικαίωμα γυναικών και ανδρών να ζητήσουν μια θέση μερικής απασχόλησης έγινε νόμος.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο εργατολόγος-οικονομολόγος του πανεπιστημίου Tilburg, Ronald Dekker, αυτός ο νόμος επιβεβαιώνει την υφιστάμενη πρακτική και επομένως συμβολική και μόνο απαραίτητη για ορισμένες «απαρχαιωμένες βιομηχανίες».
Αντ 'αυτού, ο ίδιος εκτιμά ότι η υψηλή επικράτηση των θέσεων μερικής απασχόλησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευρεία διαθεσιμότητα καλής ποιότητας και καλά αμειβόμενων θέσεων μερικής απασχόλησης «πρώτης βαθμίδας» στην Ολλανδία: θέσεις εργασίας που συχνά θεωρούνται κατώτερες σε πολλές άλλες χώρες.
Το αν οι θέσεις μερικής απασχόλησης είναι καλές για τη χειραφέτηση είναι αμφισβητήσιμο, σημειώνεται στο άρθρο του Economist.
Σήμερα, πιθανόν επειδή οι θέσεις μερικής απασχόλησης αποτελούν τον κανόνα, οι γυναίκες στην Ολλανδία έχουν σχετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής.
Από την άλλη, το ποσοστό συμμετοχής γυναικών σε κορυφαίες διευθυντικές θέσεις είναι ολέθριο.
Η επικράτηση της εργασίας μερικής απασχόλησης φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο: από τη στιγμή που εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, οι γυναίκες αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις τόσο συχνά όσο οι άνδρες, σύμφωνα με το CBS (η κύρια στατιστική υπηρεσία στην Ολλανδία), αν και σε αυτές δεν περιλαμβάνονται ανώτερες διοικητικές θέσεις.
Η ολλανδική κυβέρνηση έχει πει ότι από το επόμενο έτος, το 30% των εκτελεστικών θέσεων της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι στα χέρια γυναικών, αν και μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη.
Σήμερα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε μόλις 6%, σύμφωνα με τη Mijntje Luckerath, ακαδημαϊκό στο Πανεπιστήμιο του Tilburg, η οποία κατηγορεί επίσης τις απαρχαιωμένες διαδικασίες εκλογής.
Και δεν είναι όλοι οι μερικώς απασχολούμενοι ευχαριστημένοι με την κατάστασή τους: πριν από την οικονομική κρίση, λιγότερο από το 10% των Ολλανδών που εργάζονταν σε θέσεις μερικής απασχόλησης επιθυμούσαν να απασχολούνται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, ποσοστό που πλέον έχει αυξηθεί σε σχεδόν 25%.
Βεβαίως, το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε., όμως πρόκειται για μια εντυπωσιακή άνοδο.



Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης