Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση 1.200 μονάδων ή 10% καταγράφει ο DAX από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του – Οι λόγοι της διόρθωσης

Πτώση 1.200 μονάδων ή 10% καταγράφει ο DAX από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του – Οι λόγοι της διόρθωσης
H επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρώπης, τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και η πρότερη υπερβολή είναι οι λόγοι που οδηγούν τον Xetra DAX στη διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά
Τη μεγαλύτερη διόρθωση των τελευταίων πολλών μηνών καταγράφει εσχάτως ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που είναι ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης και εις εκ των πιο καθοριστικών στον κόσμο.
Ο δείκτης Xetra DAX μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ και τη φρενίτιδα ανόδου που τον οδήγησε στις 10 Απριλίου στις 12.390,75 μονάδες (ενδοσυνεδριακά) που ήταν τα ιστορικά υψηλά του, ήδη καταγράφει πτώση περί των 1.200 μονάδων από αυτά τα επίπεδα ή περίπου ποσοστό 10%!
Πρόκειται για διόλου ευκαταφρόνητη πτώση – διόρθωση για έναν τόσο βαρύ δείκτη, που δεν συνηθίσει τις μεγάλες ημερήσιες διακυμάνσεις και τις ακραίες κινήσεις.
Σήμερα ο δείκτης Xetra DAX δέχεται νέες πιέσεις καθώς στο χαμηλό ημέρας κατήλθε στις 11.165,76 μονάδες όταν σημείωνε απώλειες 1,62%, ενώ πλέον έχει βελτιώσει μερικώς την εικόνα του.
Κατ’ αρχήν, μετά από τόσα πολλά διαρκή ιστορικά ρεκόρ, ο δείκτης Xetra DAX ασφαλώς και αναζητούσε αφορμή ή αιτία αποφόρτισης.
Τεχνικά λοιπόν, όφειλε να κάνει διόρθωση καθώς αυτό που συνέβαινε και το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν αξιοσημείωτο, μετά και το ράλι όλων των προηγούμενων ετών.
Η αρχική αφορμή ήταν τα άσχημα εταιρικά αποτελέσματα πολλών σημαντικών και κομβικών εταιρειών της Ευρώπης, τα οποία επηρέασαν. Ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών παρουσίασε άσχημα αποτελέσματα.
Παράλληλα, καταγράφεται τελευταία διαρκή αύξηση στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.
Όλες οι ευρωπαϊκές αγορές πιέζονται εκ νέου σήμερα καθώς ισχυροποιείται το sell off στα κρατικά ομόλογα της Γηραιάς Ηπείρου και μάλιστα για 8η ημέρα.
Αφορμή για τη νέα επιδείνωση ήταν η δημοπρασία 10ετών ομολόγων της Γαλλίας, όπου ναι μεν αντλήθηκαν περί τα 8,5 δισ. ευρώ, όμως αυτό έγινε με υπερδιπλάσιο επιτόκιο, έναντι της αντίστοιχης προ ημερών δημοπρασίας!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να συνεχίζει ανοδικά, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο της τελευταίας 10ετίας, καθώς ενισχύεται κατά 20 μονάδων βάσης στο 0,799%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης