Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ευκλείδης Τσακαλώτος, το νέο «φιλικό πρόσωπο» της Ελλάδας;

CNBC: Ευκλείδης Τσακαλώτος, το νέο «φιλικό πρόσωπο» της Ελλάδας;
Αν και η αλλαγή στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ήταν αναγκαία, δεν είναι αρκετή ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια στην Ελλάδα αν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις
Στην αλλαγή που υπήρξε στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναφέρεται σε άρθρο του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC και στην τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως συντονιστή της προσπάθειας επίτευξης συμφωνίας με τους πιστωτές.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα τον περασμένο μήνα, όπου ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, φέρεται να απογοήτευσε τους ομολόγους του, αρνούμενος να συγκατανεύσει στις μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε αναδιάταξη της διαπραγματευτικής της ομάδας, θέτοντας ως συντονιστή τον οικονομολόγο Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο Ε. Τσακαλώτος πλέον ηγείται στις κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια συμφωνία, με την Ελλάδα να οδεύει ολοένα και πιο κοντά στη στάση πληρωμών, καθώς στερεύουν τα χρήματά της.
«Θα τα πάει καλύτερα ο Τσακαλώτος», μετά την έλλειψη διπλωματίας από τον Βαρουφάκη, διερωτάται η αρθρογράφος του CNBC.
Εν συνεχεία στο άρθρο γίνεται αναφορά στις σπουδές του έλληνα οικονομολόγου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και στην πανεπιστημιακή και συγγραφική του διαδρομή, καθώς επίσης και στην εκλογή του με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι ο Τσακαλώτος είναι στενός συνεργάτης του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ενώ εκτιμάται ότι οι αξιωματούχοι που αντιπροσωπεύουν τους θεσμούς στις διαπραγματεύσεις διάκεινται θετικά έναντι του ότι θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους των δανείων.
Πάντως, σύμφωνα με τον Robert Kuenzel της Daiwa Capital Markets, αν και η αλλαγή που υπήρξε στη ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ήταν «αναγκαία», ίσως να μην είναι αρκετή προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.
«Η αναδιάταξη σε διαπραγματευτικό επίπεδο ήταν αναγκαία, όμως όχι αρκετή, προϋπόθεση για να επιτύχουν τελικώς οι συνομιλίες», σημειώνει και προσθέτει ότι «ενώ τα μέλη της πρώην τρόικας έχουν επισημάνει μια βελτίωση στον τόνο των συνομιλιών, υπάρχουν ακόμη πολλά σημαντικά προβλήματα (συντάξεις, αγορά εργασίας, αλλά και δημοσιονομικά θέματα) που δεν μπορούν να καλυφθούν απλώς από φιλικότερα πρόσωπα», επισημαίνει.
Η αναδιάταξη της διαπραγματευτικής ομάδας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφέρει.
Παράλληλα, ο Diego Iscaro της HIS Global Insight σημειώνει ότι η κίνηση αυτή δεν μια καταλυτική αλλαγή, προσθέτοντας ότι ακόμη και ο πιο γοητευτικός διαπραγματευτής δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια, αν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης