Τελευταία Νέα
Διεθνή

Margallo (Ισπανία): Η Ισπανία δεν θέλει Grexit – Αν κάνει αυτό που πρέπει η ΕΚΤ μπορεί να το αποτρέψει

Margallo (Ισπανία): Η Ισπανία δεν θέλει Grexit – Αν κάνει αυτό που πρέπει η ΕΚΤ μπορεί να το αποτρέψει
Αν η Ελλάδα εξέλθει της ζώνης του ευρώ, θα επηρεαστούμε σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με δύο χρόνια πριν
Δεν θα μου άρεσε η Ελλάδα να εξέλθει της ζώνης του ευρώ, όμως αν συμβεί αυτό, ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ό,τι πρέπει και αν οι πολιτικοί εξηγήσουμε ότι αυτό δεν αποτελεί την αρχή του τέλους.
Τάδε έφη ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Θεμάτων και Συνεργασίας, Jose Manuel Garcia Margallo, σε συνέντευξή του κληθείς να απαντήσει τι θα συνέβαινε αν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της δεν έχουν επιτυχή κατάληξη.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ισπανία δεν έχει ιδιαίτερο πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το θέμα, πέραν αυτού που της αναλογεί ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι ανησυχεί σχετικά διότι η Ελλάδα χρωστά στην Ισπανία 32 δισ. ευρώ.
Επίσης, σημείωσε ότι «μας ανησυχεί μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας, όμως δεν μας ενδιαφέρει να εξέλθει της ζώνης του ευρώ» και συμπλήρωσε ότι «αν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, η Ισπανία δεν θα επηρεαζόταν στον ίδιο βαθμό όπως πριν από δύο χρόνια».
«Τώρα έχουμε ένα οικοδόμημα με πιο στέρεες βάσεις, πιο σταθερές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα επηρεαστούμε, όχι όμως όπως πριν από δύο χρόνια».
Όσον αφορά τη νομισματική ένωση, επισήμανε ότι το αν θα επηρεαστεί ή όχι από ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξαρτηθεί από αυτά που θα κάνουμε.
Αν η ΕΚΤ αποφασίσει να δώσει περισσότερα χρήματα και να αγοράσει περισσότερα ομόλογα στις αγορές, οι συνέπειες δεν θα είναι υπερβολικές, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από μια άλλη πολιτική κίνηση: μια πορεία προς την ομοσπονδιοποίηση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, προκειμένου να καταδειχθεί ότι η έξοδος της Ελλάδας, δεν σημαίνει ότι θα διαλυθεί.
Μια νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση είναι σαν να προσπαθούμε να έχουμε μια χορτοφαγική τίγρη, θα πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης