Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. υποθηκεύουν τις πρώτες 100 ημέρες του Τσίπρα στην εξουσία

El Pais: Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. υποθηκεύουν τις πρώτες 100 ημέρες του Τσίπρα στην εξουσία
Η δυσκολία επίτευξης συμφωνίας δυσχεραίνει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζεται στο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας
Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς έχουν υποθηκεύσει κάθε δράση της ελληνικής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας, σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα «El Pais», από την έγκριση των πρώτων νόμων στο Κοινοβούλιο μέχρι την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας και από την επικοινωνιακή πολιτική μέχρι ακόμη και τις διεθνείς της σχέσεις.
Μετά την περίοδο χάριτος και με τον χρόνο να κυλά εναντίον της, καθώς τον Ιούνιο λήγει η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, είναι βέβαιο ότι η Αθήνα ακόμη δεν έχει καταφέρει να πείσει τους εταίρους της.
Πηγές στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι είναι πιθανή μια συμφωνία μέσα στον Μάιο ή τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, όμως εν τω μεταξύ τα χρηματικά αποθέματα εξαντλούνται, όπως άλλωστε καταδείχθηκε με την κίνηση μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του δημοσίου σε λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα της χώρας, την Τράπεζα της Ελλάδος.
Παράλληλα, σημειώνεται, μόνον αυτόν τον μήνα η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει περί το 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να μην αναφέρουμε τις πληρωμές συντάξεων και μισθών που εκτιμώνται σε 1,4 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, τονίζεται στο δημοσίευμα, λόγω της επείγουσας ανάγκης να εξευρεθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες για πολλοστή φορά τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ταξίδεψε στη Φρανκφούρτη προκειμένου να συναντηθεί με τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θεωρητικά περιθωριοποιημένος από τις διαπραγματεύσεις, συναντήθηκε με τον γάλλο ομόλογό του, M. Sapin, αλλά και τον γάλλο επίτροπο Οικονομίας, Pierre Moscovici.
Η ευελιξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι περιορισμένη, λόγω τριών παραγόντων: πρώτον, της ίδιας της έλλειψης ρευστότητας, της ρητής προϋπόθεσης που έχει θέσει το Eurogroup, ότι καμία από τις πολιτικές να μην έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, όπως π.χ., το πακέτο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ή την επανέναρξη της δημόσιας τηλεόρασης και, τέλος, οι τέσσερις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυτά θεωρητικώς έχουν οδηγήσει στο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ήτοι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, το συνταξιοδοτικό, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και, τέλος, οι ιδιωτικοποιήσεις.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το αν θα περάσει ή όχι αυτές τις κόκκινες γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα σηματοδοτήσουν την τελική ήττα του, υπό την έννοια ότι δεν θα έχει εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις που αποτελούν βασικά στοιχεία του προγράμματός του, αλλά και μια πιθανή ρήξη στο εσωτερικό του κόμματος, όπου η Αριστερή Πλατφόρμα είναι αδιάλλακτη όσον αφορά οποιαδήποτε παραχώρηση στις απαιτήσεις των ευρωπαίων πιστωτών.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Ψυχάρη, δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί η ισπανική εφημερίδα, ο Τσίπρας εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία του κόμματος, όμως είναι καιρός να λάβει πιο ριζοσπαστικές αποφάσεις.
«Είναι εκείνος που πρέπει να αποφασίσει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές», σημειώνει και προσθέτει ότι η κατάσταση είναι πολύπλοκη, καθώς η πλειονότητα των πολιτών, βάσει των δημοσκοπήσεων, επιθυμεί μια συμφωνία με το Eurogroup με κάθε τίμημα, ενώ μια «φατρία» του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει μια πολιτική κρίση ψηφίζοντας εναντίον μιας τέτοιας συμφωνίας.
Το ερώτημα, λοιπόν, επικεντρώνεται τώρα στην εν λόγω φατρία, σημειώνει ο Στ. Ψυχάρης, να αναλάβει την ευθύνη μιας χρεοκοπίας ή αν τελικά θα αποδεχθεί ότι τα πράγματα έχουν αποφασιστεί ενάντια στις θέσεις της.
Σε αυτήν τη γραμμή εσωτερικής σύγκρουσης θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να διενεργήσει δημοψήφισμα, αν μια υποθετική συμφωνία με τους εταίρους υποδηλώνει ότι θα πρέπει να περάσει αυτές τις «κόκκινες γραμμές».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης