Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας απειλεί την Ευρωζώνη περισσότερο από ό,τι η Ελλάδα

Telegraph: Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας απειλεί την Ευρωζώνη περισσότερο από ό,τι η  Ελλάδα
Η Γερμανία θα αντιμετώπιζε βαρύ πρόστιμο, αν το δίκαιο της ΕΕ εφαρμοζόταν ως πρέπει
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανία απειλεί την Ευρωζώνη περισσότερο από ότι η κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Η Γερμανία θα αντιμετώπιζε βαρύ πρόστιμο, αν το δίκαιο της ΕΕ εφαρμοζόταν ως πρέπει, επισημαίνει το δημοσίευμα, καθώς θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα της Ευρωζώνης, παραβιάζοντας τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας βρίσκεται εκτός ελέγχου, τονίζει στη συνέχεια, με την Κομισιόν να προβλέπει ότι θα αγγίξει το 7,9% επί του ΑΕΠ το τρέχον έτος, επίπεδο ρεκόρ.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία είχε δώσει κενές υποσχέσεις στο παρελθόν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα υποχωρήσει, είναι τώρα ο μεγαλύτερος παραβάτης των κοινών κανόνων για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, με την Κομισιόν να στέκει ως απλός παρατηρητής.
Ειδικότερα, στο παρελθόν οι Βρυξέλλες, παρά τις προειδοποιήσεις, απέτυχαν να επιβάλουν πρόστιμο στη Γερμανία.
Αν και η νέα Κομισιόν, υπό τη διοίκηση του Jean Claude Juncker, αποφύγει την «τιμωρία» του παραβάτη, τότε θα διαφανεί ως πασίδηλο ότι οι ισχυρές χώρες παίζουν με τους δικούς τους κανόνες και ότι η Γερμανία μπορεί να παραβαίνει τους κανόνες κατά το δοκούν.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ξεπερνά το 6% του ΑΕΠ για πέμπτο συνεχόμενο έτος, που έχει τεθεί ως όριο από τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών και η οποία ορίζει ότι η Κομισιόν οφείλει να διεξάγει διαδικασία για την παράβαση αν το όριο ξεπεραστεί για τρία συνεχόμενα έτη, εκτός αν υπάρχει ειδική εξήγηση, εξαιρετική περίπτωση, για την παράβαση.
 
Embedded image permalink

Οι εξαιρετικές περιπτώσεις δεν ισχύουν στην περίπτωση της Γερμανίας, επισημαίνει το δημοσίευμα, καθώς το πλεόνασμα παραμένει υπέρογκο, ακόμα και αν προσαρμοστεί με δεδομένα χαμηλότερων τιμών στην ενέργεια.
Πρόκειται για χρόνια διαρθρωτική κακοποίηση, που καθιστά αδύνατη να λειτουργήσει τη νομισματική ένωση στην πάροδο του χρόνου, και είναι σίγουρα πιο επικίνδυνη για την ενότητα της Ευρωζώνης, από οτιδήποτε συμβαίνει στην Ελλάδα.
«Η Κομισιόν οφείλει να σταματήσει να διαλέγει ποιους τιμωρεί και να επιβάλει πρόστιμο στην Γερμανία», υπογραμμίζει ο Simon Tilford, του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση (Center for European Reform), προσθέτοντας ότι οι παραβιάσεις του κανόνα για το εμπορικό ισοζύγιο πρέπει να τύχουν της ίδιας ανταπόκρισης από την Κομισιόν, όπως και τα ελλείμματα της νοτίου Ευρώπης.
Το ΔΝΤ έχει, επίσης, προειδοποιήσει ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας συνιστά απειλή για την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι δεν είναι θετικό ούτε για τη γερμανική οικονομία, αλλά ούτε και για τις προσπάθειες των άλλων χωρών να συμμορφωθούν με τους κοινούς κανόνες.
Η Γερμανία από την πλευρά της αρνείται ότι παραβιάζει τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, ωστόσο δεν προβαίνει και στις κινήσεις εκείνες που θα ενισχύσουν την εγχώρια κατανάλωση σε βάρος της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας.
Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να αποδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το πλεόνασμά της, πολύ περισσότερο, δε, αρνείται να συζητήσει για το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης