Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, η Ελλάδα παραμένει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία

CNBC: Είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, η Ελλάδα παραμένει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία
Μια συμφωνία δεν είναι βέβαιο ότι θα επιλύσει το διαφαινόμενο πρόβλημα χρέους της χώρας
Παρά τις ελπίδες ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα επιτύχουν εν τέλει μια συμφωνία μέσα στον Μάιο, δεν έχουν πεισθεί όλοι ότι η συμφωνία αυτή, που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος διάσωση, θα επιλύσει το διαφαινόμενο πρόβλημα χρέους της χώρας.
Όπως σημειώνεται σε άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ύστερα από μήνες διαφωνιών που είχαν ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ή ακόμη και να εξέλθει της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγου της Saxo Bank στο CNBC, «το τέλος αυτού του δρόμου για την Ελλάδα παραμένει η χρεοκοπία», προσθέτοντας ότι είναι άλλη ιστορία αν αυτό θα οδηγήσει και σε Grexit, «εκτιμώ ότι απλώς προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο».
Παράλληλα, ανέφερε ότι για το ελληνικό πρόβλημα υπήρχαν δύο λύσεις.
Πρώτον, «κηρύσσοντας στάση πληρωμών, κάτι που νομίζω ότι θα συμβεί στην περίπτωση χρεοκοπίας», σημειώνει και προσθέτει ότι «σε καμία μορφή η Ελλάδα δεν επιθυμεί ή θέλει να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα που θα θέσει σε κίνηση την ανάπτυξη».
Παράλληλα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών και να έλθει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές, ωστόσο, όπως σημειώνεται στο άρθρο, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επικοινωνία με ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να σχολιάσουν σχετικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Η επόμενη ημερομηνία – κλειδί για την Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι η 11η Μαΐου, όταν θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Eurgroup, αλλά και για τις ελπίδες του έλληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τότε.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις τραβούν χρονικά, ο χρόνος ολοένα και λιγοστεύει, με τις πληρωμές της Ελλάδας προς τους πιστωτές της να πλησιάζουν, με πρώτη αυτή ύψους 744 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την 12η Μαΐου και να ακολουθούν άλλες τον Ιούνιο.
Όπως σημειώνει ο Jakobsen της Saxo Bank, «μπορεί αυτόν τον χρόνο να μην επιβεβαιωθώ, ωστόσο τελικά η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει διότι το βάρος στην οικονομία και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο, που είναι αδύνατο να διατηρηθεί χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης