Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η εκλογική αβεβαιότητα στη Βρετανία επηρεάζει τη στερλίνα – Εκτιμήσεις για υποχώρησή της έως το 1,4 δολ.

Η εκλογική αβεβαιότητα στη Βρετανία επηρεάζει τη στερλίνα – Εκτιμήσεις για υποχώρησή της έως το 1,4 δολ.
Το βρετανικό νόμισμα δέχεται πιέσεις λόγω των αμφιβολιών σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Μαΐου
Οι πλέον αμφίρροπες είναι οι εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βρετανία την 7η Μαΐου, με τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την επικράτηση.
Σύμφωνα με τον Martin Sorrell, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου διαφημιστικών εταιρειών WPP, που είναι και το καλύτερα αμειβόμενο στέλεχος των εταιρειών του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, υπάρχουν δύο κακά πιθανά σενάρια.
Όπως σημειώνει, μια συμμαχία της οποίας θα ηγούνται οι Εργατικοί δεν θα ήταν θετική για τις επιχειρήσεις και θα προκαλούσε μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο και τη στερλίνα, ενώ μια συμμαχία υπό τους Συντηρητικούς θα δημιουργούσε αβεβαιότητα σχετικά με ένα πιθανό δημοψήφισμα σχετικά με το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι, στο πλαίσιο ενός αμαγάλματος πιθανών μετεκλογικών συμμαχιών, υπάρχουν λύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα αποδεκτά από τους επενδυτές.
Σύμφωνα με τον Kevin Daly της Goldman Sachs, η καλύτερη επιλογή είναι η συνέχιση της συμμαχίας Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
«Η παρούσα συμμαχία της κυβέρνησης έχει επιτύχει την αξιοπιστία έναντι των αγορών λόγω της σταθερότητας της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου που ξεκίνησε το 2010 και του σχεδίου της να συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα χωρίς να αυξάνει τους φόρους.
Παράλληλα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αντιευρωπαϊκή ρητορική τους με μια συμμαχία με τους Τόρις, αν και θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφευχθεί ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., κάτι το οποίο έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός David Cameron (Ντέιβιντ Κάμερον).
Ωστόσο, η προβλεπόμενη τιμωρία για τους Φιλελεύθερους του Nick Clegg στις εκλογές μπορεί να είναι τέτοια ώστε οι βουλευτές του να μην είναι αρκετοί ώστε να δώσει την απόλυτη πλειοψηφία στους Συντηρητικούς του Cameron.
Αυτό θα μετέτρεπε το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP)σε ένα κόμμα μπαλαντέρ στην Βουλή των Κοινοτήτων, χάρη στην άνοδό του που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.
Ο Nicola Sturgeon, ηγέτης του κόμματος αυτού, απορρίπτει διαπραγματεύσεις με τον Cameron και δηλώνει ότι θα συμμαχήσει μόνον με τους Εργατικούς του Ed Miliband.
Ωστόσο, η προοπτική να αναλάβει την εξουσία ο Ed Miliband με την υποστήριξη του SNP είναι αυτό που έχει θορυβήσει περισσότερο τους επενδυτές.
Σύμφωνα με τον Daly της Goldman Sachs, «οι Εργατικοί προτείνουν την αύξηση των φόρων και το SNP θα τους σύρει προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος».
Παράλληλα, πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι μια τέτοια συμμαχία θα οδηγούσε στη διεξαγωγή ενός άλλου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας κατά τη διάρκεια της επόμενης κυβερνητικής περιόδου.
Σύμφωνα με την Toscafund Asset Management, μια συμφωνία Εργατικών και SNP θα διαρκούσε λιγότερο του ενός έτους, «δίνοντας τόπο για νέες εκλογές και μια ολοκληρωτική νίκη των Συντηρητικών».
Υπάρχει όμως ένα ακόμη σενάριο, ακόμη πιο περίπλοκο.
Σύμφωνα με τον Fabrice Montagne της Barclays, θα μπορούσαν να είναι αναγκαίες συμφωνίες μεταξύ τριών ή και περισσοτέρων κομμάτων προκειμένου να υπάρξει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μπουν στο… παιχνίδι και κόμματα όπως Ιρλανδία του Βορρά, Ουαλοί, Πράσινοι και UKIP.
Ο Philip Shaw, οικονομολόγος της Investec, σημειώνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος μια μη σταθερή κυβέρνηση να καταρρεύσει πριν από τα τέλη του έτους, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την διενέργεια νέων εκλογών, κάτι που δεν θα το υποδέχονταν θετικά οι αγορές.
Η αξία της στερλίνας ήδη αντικατοπτρίζει αυτή την αβεβαιότητα.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες της περασμένης εβδομάδας, το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 3% έναντι του ευρώ και 2% έναντι του δολαρίου.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αγορά νομισμάτων είναι αυτή που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για τους επενδυτές και αν υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς, επίσης θα μπορούσε να αυξηθεί το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου για αυτούς που έχουν μεγάλη έκθεση στην εγχώρια αγορά.
Η Investec εκτιμά ότι η λίμπρα θα υποχωρήσει από τα τωρινά επίπεδα του 1,51 δολ. έως το 1,4 δολάριο στα μέσα του έτους.
«Η στερλίνα θα υποκύψει κάποια στιγμή στην πολιτική αβεβαιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης