Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: «Νικητής» στο debate ο Cameron – Πληθαίνουν οι φήμες για μυστική συμφωνία με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας

Μ. Βρετανία: «Νικητής» στο debate ο Cameron – Πληθαίνουν οι φήμες για μυστική συμφωνία με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας
Σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για την εφημερίδα Guardian, το 44% των τηλεθεατών έκρινε ότι η επίδοση του Cameron ήταν η καλύτερη
Κέρδισε στην τελευταία μεγάλη τηλεοπτική εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, D. Cameron, μία εβδομάδα πριν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα.
Σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για την εφημερίδα Guardian, το 44% των τηλεθεατών έκρινε ότι η δική του επίδοση ήταν η καλύτερη.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM, σε δείγμα 1.288 ενηλίκων που παρακολούθησαν την τηλεοπτική εκπομπή, έδειξε ακόμη ότι ο Ε. Miliband κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 38% και ο Ν. Clegg ήλθε τρίτος με 19%.
Οι τρεις πολιτικοί ηγέτες δεν υπέπεσαν σε κάποιο σοβαρό λάθος, ενώ οι πολίτες. οι οποίοι υπέβαλαν ερωτήσεις στους τρεις πολιτικούς ηγέτες δεν δίστασαν να τους κατηγορήσουν ότι ψεύδονταν, ότι καταχρώνται την εμπιστοσύνη τους, ή ότι προσβάλλουν τη νοημοσύνη τους.
Ο Cameron πιέστηκε επανειλημμένα να δώσει απάντηση για το πώς σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες του συστήματος πρόνοιας, που ανέρχονται σε 12 δισ. λίρες, ενώ ρωτήθηκε ακόμη πώς κατέληξαν Βρετανοί να χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.
Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σκοπεύει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, ο Cameron τόνισε ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα μειώσει το ύψος των αναγκαίων περικοπών.
«Δεν λέω πως όλα είναι τέλεια.
Λέω ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας.
Γι' αυτό επιθυμώ τόσο να υπηρετήσω για άλλα πέντε χρόνια» στον θώκο του πρωθυπουργού» είπε ο Cameron.
Από την πλευρά του ο Miliband αντιμετώπισε ερωτήσεις για τις δημόσιες δαπάνες επί των ημερών των Εργατικών στην διακυβέρνηση (1997-2010).
Απάντησε ότι δεν θεωρεί πως οι Εργατικοί κατασπατάλησαν δημόσιους πόρους, παρότι το δημόσιο έλλειμμα που άφησαν πίσω ήταν το υψηλότερο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι δεν θα συνεργαστεί με το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως θα προτιμούσε να παραμείνει στην αντιπολίτευση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα «θυσίαζε την ενότητα της χώρας» για να κυβερνήσει.
Επίθεση δέχθηκε όμως και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Nick Clegg.
Συγκεκριμένα, ερωτήθηκε για την αθέτηση της προεκλογικής του υπόσχεσης ότι θα μειωθούν τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, τα οποία εν τέλει τριπλασιάστηκαν.
Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επέκρινε από τη δική του πλευρά το γεγονός ότι ο Cameron και ο Miliband δεν είναι διόλου «σαφείς όσον αφορά το με ποιον θέλουν να συμβιβαστούν» για να σχηματίσουν τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και περιέγραψε με λεπτομέρεια τις δικές του «κόκκινες γραμμές» σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ολοένα και περισσότερη δημοσιότητα κερδίζει το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο ίσως καθορίσει τους όρους σε μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.
Αίσθηση έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα που θέλουν την αρχηγό του κόμματος Nicola Sturgeon, η οποία διαδέχτηκε τον Alex Salmond στο τιμόνι του κόμματος, να έχει συνάψει συμφωνία κάτω από το τραπέζι με τον επικεφαλής των Εργατικών προκειμένου οι δύο τους να βάλουν στο περιθώριο τους Συντηρητικούς του D. Cameron.
Αστάθμητος παράγοντας είναι και οι ψήφοι που θα συγκεντρώσει το εθνικιστικό κόμμα Ανεξαρτησίας του N. Farage, το οποίο δεν φαίνεται ότι θα γνωρίσει τις ένδοξες ημέρες των ευρωεκλογών, οι διαρροές των ψηφοφόρων του όμως θα καθορίσουν τον νικητή των εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης