Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν εναντίον Gazprom για μονοπωλιακές πρακτικές μία ημέρα μετά την επίσκεψη Miller στην Αθήνα

Κομισιόν εναντίον Gazprom για μονοπωλιακές πρακτικές μία ημέρα μετά την επίσκεψη Miller στην Αθήνα
Ως ευθεία σύγκρουση ΕΕ-Ρωσίας χαρακτηρίζουν την μήνυση οι αναλυτές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, μήνυση κατά της Gazprom, με την κατηγορία της εφαρμογής μονοπωλιακών πρακτικών, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αρμόδιας επιτρόπου Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.
Η ΕΕ ερευνά τoν ρωσικό ενεργειακό κολοσσό εδώ και τρία περίπου χρόνιας, ωστόσο σήμερα προέβη σε επίσημη μήνυση, στην οποία κατηγορεί την Gazprom ότι εκμεταλλευόμενη την δεσπόζουσα θέση της, χειραγωγεί τις τιμές και εμποδίζει την ελεύθερη ροή του αερίου στην Ευρώπη.
Η απόφαση της Κομισιόν κλιμακώνει το ήδη αρνητικό κλίμα μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, ενώ οι διμερείς σχέσεις έχουν ήδη πληγεί από την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων, λόγω της ουκρανικής κρίσης και του δημοψηφίσματος της Κριμαίας.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία ίσο ακόμα και με το 10% των ετήσιων εσόδων της, σε περίπτωση που η εταιρεία κριθεί ένοχη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ευρώπη εξαρτάται ενεργειακά σε μεγάλο βαθμό από την Ρωσία, με την μήνυση να περιπλέκει την κατάσταση.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την ενέργεια ως «όπλο», ως μοχλό πίεσης και οι αναλυτές περιμένουν με αγωνία την αντίδραση από την ρωσική πλευρά.
Τέλος, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι η μήνυση κατατέθηκε μία ημέρα αφότου ο ισχυρός άνδρας της κρατικής Gazprom, Miller, επισκέφτηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Embedded image permalink


Gazprom: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Κομισιόν

«Αβάσιμους» χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της Κομισιόν, περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazpron, ζητώντας μια αποδεκτή λύση σε διακυβερνητικό επίπεδο.
Σε ανακοίνωσή της η ρωσική εταιρεία σημειώνει ότι θεωρεί «αβάσιμους τους ισχυρισμούς που προέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και σημειώνει ότι σέβεται «όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της εθνικής νομοθεσίας» στις χώρες όπου δραστηριοποιείται και ότι οι πρακτικές της στις τιμές του φυσικού αερίου είναι πλήρως σύμφωνες με τα πρότυπα άλλων παραγωγών και εξαγωγέων.
Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα ότι η κατάσταση αυτή θα επιλυθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει προηγουμένως επιτευχθεί μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να επιτευχθεί μια αποδεκτή λύση στην αντιμονοπωλιακή έρευνα σε διακυβερνητικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης