Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της FED στις ΗΠΑ, υπεύθυνη για την πτώση της τιμής του πετρελαίου

CNBC: Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της FED στις ΗΠΑ, υπεύθυνη για την πτώση της τιμής του πετρελαίου
Στα 75 δολάρια το βαρέλι βλέπει την τιμή του Brent ο αναλυτής της Kepler Cheubreux, Mark Lewis
Η δραματική πτώση εδώ και δέκα μήνες των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να οφείλεται στην πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, FED, επισημαίνει ο αναλυτής της Kepler Cheubreux, Mark Lewis.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, η άνθηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, που ώθησε στην πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού», οφείλεται εν μέρει στα πολύ χαμηλά επιτόκια της FED.
«Η οικονομική διάσταση σε αυτή την υπόθεση έχει πολύ μεγάλη σημασία», επισημαίνει και προσθέτει ότι «είναι αμφισβητήσιμο αν θα υπήρχε αυτή η αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου τα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια αν δεν υπήρχε αυτό το οικονομικό περιβάλλον».
Σημειώνεται ότι η FED έχει διατηρήσει τα επιτόκιά της στο εύρος 0-0,25% από τα τέλη του 2008.
Με τα επιτόκια τόσο χαμηλά, οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε δανειοδοτήσεις με φθηνότερα επιτόκια σε σχέση με ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον.
Όπως σημειώνει ο Lewis, η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου είναι αποτέλεσμα της πρόσβασης των εταιρειών σε εξαιρετικά φθηνή χρηματοδότησης.
Πολλοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, τονίζουν ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την τιμή του πετρελαίου, μαζί με την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση για το προϊόν, αλλά και την άρνηση του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής.
Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο Brent διαπραγματεύεται σήμερα στα 63,80 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού στα 56,20 δολάρια το βαρέλι.
Ο αναλυτής της Kepler Cheubreux προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει κάποια σταθεροποίηση των τιμών και εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου Brent θα μπορούσε να κλείσει το 2015 στα 75 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης