Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Προβλέπει αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2015

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Προβλέπει αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2015
Από την πλευρά του, το Ιράν καλεί τον ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής
Υψηλότερη ζήτηση για πετρέλαιο το 2015 έναντι πρότερων εκτιμήσεών του προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ο Οργανισμός προβλέπει μια «αξιοσημείωτη επιτάχυνση» της ζήτησης για πετρέλαιο το 2015, ενώ από την πλευρά του το Ιράν καλεί τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής.
Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται τώρα στη μισή τιμή από εκείνη που είχε τον περασμένο Ιούνιο, δυσκολεύοντας χώρες και εταιρείες του κλάδου να βγάλουν κέρδη.
Παρά τη χαμηλή τιμή, κάποιοι παραγωγοί συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή τους, με τη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ να σημειώνει ότι οι χαμηλές τιμές θα καταστήσουν ακριβότερη την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και λιγότερα οικονομικά βιώσιμη.
Κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής, που παράγουν μικρότερες ποσότητες πετρελαίου, ήδη αισθάνονται τον αντίκτυπο των χαμηλών τιμών.
Ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Bijan Zanganeh, κάλεσε τον ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής τουλάχιστον κατά 5% την Τρίτη.
Η κίνηση αυτή από το Ιράν έρχεται μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τα πυρηνικά του Ιράν, εντείνοντας τις ανησυχίες για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου στις αγορές, αν αρθούν οι κυρώσεις προς την Τεχεράνη.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης