Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Τι περιμένουν οι αγορές από τον M. Draghi – Ελλάδα, QE και ευρώ στο επίκεντρο

Wall Street Journal: Τι περιμένουν οι αγορές από τον M. Draghi – Ελλάδα, QE και ευρώ στο επίκεντρο
Ποιες είναι οι πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να δεχτεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ
Να ασκήσει εκ νέου πίεση προς μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν οι αναλυτές από τον Mario Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος αύριο θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τη νομισματική πολιτική.
Η ΕΚΤ συνεδριάζει την Τετάρτη μέσα σε ένα πλαίσιο βελτίωσης της οικονομίας και επιτυχούς έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ακόμα και οι πιθανές ερωτήσεις που θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου θα περιστραφούν στο κατά πόσο ο ίδιος αναμένει το QE να βελτιώσει τις οικονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, πέντε είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να κοιτάξει κανείς την Τετάρτη.

1) Eφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα αγοράσει 60 δισ. ευρώ ομολόγων ανά μήνα - ως επί το πλείστον δημόσιο χρέος - μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 ή έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί προς το στόχο πλησίον αλλά κάτω από το 2%.
Το συμπέρασμα είναι ότι η ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να εφαμοστεί περισσότερο.
Αλλά οι φορείς χάραξης πολιτικής, όπως ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης Bostjan Jazbec και το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Yves Mersch έχουν επίσης επισημάνει ότι θα μπορούσε να τελειώσει ή να επιβραδυνθεί νωρίτερα εάν ο στόχος του πληθωρισμού επιτευχθεί πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν.
Ο Draghi θα πρέπει να κάνει προσεκτικά βήματα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αμφιβολίες της αγοράς για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ.
"Θα ήθελα να ακουστεί πιο αποφασισμένος" σχετικά με το QE, ανέφερε ο οικονομολόγος της RBS, Richard Barwell.

2) Αρνητικές αποδόσεις

Ένα αυξανόμενο μερίδιο των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχει πλέον αρνητικές αποδόσεις εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν η ΕΚΤ μπορεί να βρει αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να αγοράσει.
"Ακόμα και αν ο ρυθμός μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων επιβραδύνεται, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξαντλήσει τα περιθώρια των επιλέξιμων ομολόγων από ορισμένες κυβερνήσεις προς το τέλος του έτους," ανέφερε σήμερα η Moody’s.
Ο Draghi θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιουσιακά στοιχεία για την ΕΚΤ και ότι οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν τα εργαλεία για την αντιμετώπιση τυχόν οικονομικών κινδύνων.

3) Οικονομικό outlook

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ το Μάρτιο αναφέρουν επιτάχυνση της ανάπτυξης σε 2017, και ο Draghi επανέλαβε την εκτίμηση τον περασμένο μήνα, λέγοντας: «Οι περισσότεροι δείκτες υποδηλώνουν ότι μια βιώσιμη ανάκαμψη εδραιώνεται».
Αλλά τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ το Μάρτιο μετρίασαν την εκτίμηση αυτή, καθώς υπήρξαν αναφορές για τον «υψηλό βαθμό αβεβαιότητας» στην ανάκαμψη, ιδιαίτερα έως το 2017.
Ο Draghi μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει κάποια από αυτά τα ανάμεικτα μηνύματα.

4) Ευρώ

Το νόμισμα της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.
Αυτό είναι καλή είδηση για τους ευρωπαίους εξαγωγείς και καθιστά ευκολότερη για την ΕΚΤ την άνοδο των τιμών καταναλωτή.
Αντίθετα, αξιωματούχοι της Federal Reserve είπαν στην τελευταία συνάντησή τους ότι η ισχυροποίηση του δολαρίου θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ.
Αναμείνουμε από τον Draghi να ρωτηθεί για το αν σκέφτεται ότι η αδυναμία του ευρώ είναι δικαιολογημένη ή αν έχει πέσει πάρα πολύ, πάρα πολύ γρήγορα σε βάρος των άλλων.
Ο ίδιος έχει πει επανειλημμένα ότι το ευρώ δεν αποτελεί στόχο πολιτικής, και ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ αντανακλούν τις αποκλίνουσες προσδοκίες νομισματικής πολιτικής μεταξύ της ευρωζώνης και άλλων σημαντικών οικονομιών.

5) Ελλάδα

Δεν θα υπήρχε συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, χωρίς ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα.
Αναμένεται ο Draghi να διατηρήσει την πίεση για την Αθήνα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να καταλήξουν σε μια λύση χρηματοδότησης, που υποστηρίζεται από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης