Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Λιγοστεύουν οι ελπίδες για την παγκόσμια οικονομία - Προβλήματα και για τις αναδυόμενες οικονομίες

tags :
Economist: Λιγοστεύουν οι ελπίδες για την παγκόσμια οικονομία - Προβλήματα και για τις αναδυόμενες οικονομίες
Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επικαλείται το άρθρο του Economist
Η παγκόσμια οικονομική κρίση άφησε τα σημάδια της στις πλούσιες οικονομίες, επισημαίνει το περιοδικό Economist σε άρθρο σχετικά με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.
Το άρθρο τονίζει ότι η απότομη, βραχυπρόθεσμη μείωση του ΑΕΠ οδήγησε σε καθοδικές αναθεωρήσεις για τις οικονομικές προσδοκίες των ισχυρών χωρών, ωστόσο, βάσει της νέας έκθεσης, φαίνεται ότι και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες μπαίνουν σε μια περίοδο μειωμένων ελπίδων και προσδοκιών.
Η δυνητική παραγωγή είναι ένας δείκτης που υποδηλώνει την ταχύτητα μιας οικονομίας, καθώς εκτιμά πόσο γρήγορα μπορεί να αυξηθεί προτού σημειωθεί πληθωριστική υπερθέρμανση, επισημαίνει το άρθρο, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης στις προηγμένες οικονομίες ήταν ήδη σε ύφεση στα χρόνια πριν από την κρίση, χάρη στη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και της γήρανσης των εργαζομένων.
Φαίνεται ότι η κρίση άσκησε νέες πτωτικές πιέσεις στις επενδύσεις και ενίσχυσε τα προβλήματα της παραγωγικότητας, με τη δυνητική ενίσχυση της παραγωγής να υποχωρεί την περίοδο 2013-2014 στο +1,5%, από +2,2% την περίοδο 2001-2007, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει ότι η δυνητική παραγωγή θα ανακάμψει στον ανεπτυγμένο κόσμο κατά τα προσεχή έτη, ωστόσο εκτιμά ότι οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν μια πιο επίμονη ύφεση.
Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα έντονο δημογραφικό πρόβλημα, με το εργατικό δυναμικό της να έχει ήδη μειωθεί, ενώ γενικότερα η αύξηση της παραγωγικότητας θα επιβραδυνθεί καθώς τα περιθώρια εξισορρόπησης μεταξύ των πλούσιων και φτωχών εθνών συρρικνώνονται.
«Η οικονομική απογοήτευση, όπως φαίνεται, γίνεται ολοένα και περισσότερο μια παγκόσμια υπόθεση», καταλήγει το άρθρο του Economist.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης