Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο πλευρό των τζιχαντιστών 5.000 με 6.000 Ευρωπαίοι – Μάχονται μαζί τους στη Συρία

Στο πλευρό των τζιχαντιστών 5.000 με 6.000 Ευρωπαίοι – Μάχονται μαζί τους στη Συρία
Ποια μέτρα επεξεργάζεται η ΕΕ
Την εκτίμηση ότι περίπου 5.000 με 6.000 Ευρωπαίοι έχουν μεταβεί στη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών κατά των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας, Bashar al Assad διατυπώνει η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Vera Jourova.
Σε δηλώσεις της στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η Jourova αναφέρει ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπολογίζουμε ότι περίπου 5000 με 6000 πρόσωπα έχουν μεταβεί στη Συρία, περιλαμβανομένων 1.450 στη Γαλλία» προκειμένου να συνδράμουν τους τζιχαντιστές.
Εντύπωση πάντως προκαλεί η παραδοχή της Επιτρόπου ότι οι αριθμοί αυτοί είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υποτιμημένοι.
Ερωτηθείσα για το πώς η ΕΕ σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, η Jourova επισημαίνει ότι σκοπεύει να επικεντρωθεί κυρίως στην πρόληψη παρά στην καταστολή του φαινομένου.
«Για το 2015 έχουμε αποδεσμεύσει ένα ποσό ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προτείνουμε μια εκπαίδευση και κατάρτιση στην χρήση στελεχών του σωφρονιστικού συστήματος και των αρχών δικαστικής επιτήρησης όπως επίσης στη χρήση Ευρωπαίων εισαγγελέων» τόνισε η Επίτροπος, η οποία τάχθηκε υπέρ της καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών ευρωπαϊκών αρχών.
«Επιθυμούμε η ανταλλαγή πληροφοριών να ενισχυθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) και της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust).
Η ανταλλαγή αυτή πρέπει να γίνει με συστηματικό και αυτόματο τρόπο» τόνισε η Jourova, αναφέροντας πως είναι απαραίτητο να «συγκροτηθούν κοινές ερευνητικές ομάδες με στόχο οι εισαγγελείς και οι αστυνομικοί πολλών χωρών της Ένωσης να μπορέσουν να εργαστούν μαζί».
Μάλιστα η Επίτροπος τάσσεται επιπλέον υπέρ του διορισμού ενός Ευρωπαίου εισαγγελέα.
«Σε ένα πρώτο διάστημα, η ευρωπαϊκή εισαγγελία θα εξειδικεύεται σε θέματα οικονομικών απατών αποκλειστικά σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν ευθέτω χρόνω, πιστεύουμε ότι θα διευρύνει τις αρμοδιότητές της στα εγκλήματα που διαπράττονται σε διασυνοριακό επίπεδο ακόμα και στην εμπορία ανθρώπων για παράδειγμα» τονίζει η Jourova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης