Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Θα υπάρξει νέα κρίση – Οι αγορές θα υποστούν τους κραδασμούς

Dimon (JP Morgan): Θα υπάρξει νέα κρίση – Οι αγορές θα υποστούν τους κραδασμούς
Όταν η κρίση ξεσπά, κανένας επενδυτής δεν είναι πραγματικά ασφαλής 
«Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ: θα υπάρξει και άλλη κρίση, η οποία θα επιδράσει στις οικονομικές αγορές», ανέφερε στο ετήσιο γράμμα τους προς τους μετόχους, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο παράγοντας που θα πυροδοτήσει την κρίση δεν θα είναι ο ίδιος με αυτόν που οδήγησε στην προηγούμενη κρίση, ωστόσο εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι συνέπειές της δεν θα είναι και τόσο απρόβλεπτες.
«Μπορεί η κάθε κρίση να διαφέρει από την προηγούμενη, εντούτοις οι αντιδράσεις που τις ακολουθούν έχουν κοινά χαρακτηριστικά», τόνισε ο Dimon.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμπεριφορά που κυρίως επιδεικνύουν οι επενδυτές, όταν ξεσπάει μία κρίση, αναλύοντάς της σε τρία στάδια.
Αρχικά, σχολίασε ο CEO της JP Morgan, προβαίνουν σε πωλήσεις των στοιχείων που εκτιμούν ότι είναι η ρίζα του προβλήματος.
Έπειτα, αναζητούν επενδυτικά καταφύγια, όπως οι καταθέσεις σε τράπεζες με ισχυρά θεμέλια και η αγορά ισχυρών κρατικών ομολόγων ή πολύ ισχυρών αμοιβαίων κεφαλαίων, μεταξύ άλλων.
Ανέφερε, ακόμα, πως σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν να πουλούν μόνο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία για την άντληση κεφαλαίων, καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές για τα πιο επικίνδυνα.
Ωστόσο, ο ισχυρός άνδρας, προειδοποίησε ότι κανένας επενδυτής δεν είναι πραγματικά ασφαλής.
«Ανάμεσα στους επενδυτές εντοπίζει κανείς ιδιώτες, εταιρείες, mutual funds, συνταξιοδοτικά προγράμματα, hedge funds - λίγο πολύ τους πάντες – και ο καθένας από αυτούς κάνει ξεχωριστά ότι είναι σωστό για τον εαυτό του, αλλά συλλογικά δημιουργούν την αναστάτωση, τη διαταραχή στις αγορές, που έχουμε βιώσει και στο παρελθόν, ήτοι το λεγόμενο φαινόμενο “run-on-the-market” που παρουσιάστηκε και στην προηγούμενη κρίση», επεξήγησε ο Dimon.
Τέλος, προσπαθώντας να εξηγήσει πως θα είναι η επικείμενη κρίση, ο CEO, αναφέρθηκε και στους ισολογισμούς των τραπεζών και πως αυτοί έχουν αλλάξει από την προηγούμενη οικονομική κρίση
Ειδικότερα, τόνισε πως οι τράπεζες κατέχουν πλέον το 100% των ρευστών διαθεσίμων έναντι πιθανών ταμειακών εκροών, ενώ καμία τράπεζα δεν θα παραδεχτεί πρώτη ότι ο δείκτης κάλυψης της ρευστότητάς της έχει μειωθεί, λόγω του φόβου ότι θα φανεί αδύναμη.
Επεσήμανε, τέλος, ότι οι επενδυτές θα θέλουν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, επειδή θεωρούνται ασφαλή, αλλά δεδομένου ότι η προσφορά των ομολόγων μειώνεται , θα χρειαστεί να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους αλλού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης