Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Επιτεύχθηκε ο στόχος τον πρώτο μήνα υιοθέτησης του QE - Αγόρασε ομόλογα 61 δισ. ευρώ τον Μάρτιο

ΕΚΤ: Επιτεύχθηκε ο στόχος τον πρώτο μήνα υιοθέτησης του QE - Αγόρασε ομόλογα 61 δισ. ευρώ τον Μάρτιο
«Το QE κάνει τα μαγικά του, πρόκειται για ένα πολύ ενθαρρυντικό ξεκίνημα», ανέφερε χαρακτηριστικά αναλυτής της ING
Σε αγορές κρατικών και άλλων ομολόγων, ύψους περί τα 61 δισ. ευρώ, προχώρησε τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, ξεπερνώντας ελαφρά τον στόχο της για τον πρώτο μήνα που έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι οι αγορές ξεκίνησαν στις 9 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 ή ακόμη και αργότερα, αν κριθεί απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για διαμόρφωση του πληθωρισμού περί το 2%.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, μόνον τον Μάρτιο οι αγορές ομολόγων έφθασαν τα 60,953 δισ. ευρώ.
«Το QE κάνει τα μαγικά του», αναφέρει αναλυτής της ING και προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα πολύ ενθαρρυντικό ξεκίνημα, που αψηφά τον σκεπτικισμό σχετικά με το αν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί».
Νωρίτερα τον Μάρτιο, τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί καταδείκνυαν ότι οι αγορές από την ΕΚΤ υπερέβαιναν τους στόχους.
Τα στοιχεία για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Απριλίου κατέδειξαν πτώση σε αγορές κρατικών ομολόγων, αλλά οικονομολόγοι απέδιδαν το γεγονός αυτό στη μειωμένη ρευστότητα στις αγορές ομολόγων την περίοδο μέχρι τις διακοπές του Πάσχα στη Δυτική Ευρώπη, αντί σε έλλειψη ομολόγων.
Ορισμένοι οικονομολόγοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι η έλλειψη των ομολόγων που πληρούσαν τα κριτήρια αγοράς της ΕΚΤ, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής της ING, τα στοιχεία για τις αγορές ομολόγων συνέπεσαν με τα θετικά στοιχεία για τις χρηματοδοτικές συνθήκες και την εμπιστοσύνη.
Ωστόσο, ο οικονομολόγος της RBC, Timo del Carpio, σημειώνει ότι δεν ήταν δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, όχι μόνο για τη βιωσιμότητα του QE αλλά και για τα οφέλη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
«Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επιλεγεί η μείωση της κλίμακας αγορών λόγω των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά», σημείωσε.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, έγιναν αγορές 11,5 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων κατά την τέταρτη εβδομάδα του προγράμματος, έναντι των 14,7 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας.
Οι συνολικές αγορές από τις 9 Μαρτίου έφθασαν στα 52,555 δισ, ευρώ.
Η ΕΚΤ ανέφερε ακόμη ότι εκτός από κρατικά ομόλογα, ποσό 64,670 δισ. ευρώ σε αγορές καλυμμένων ομολόγων και 4,888 δισ. ευρώ σε αγορές τίτλων ABS.
Και τα δύο αυτά προγράμματα, σημειωτέον, είχαν ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.
Ακολουθεί ο επίσημος πίνακας, όπως δημοσιεύτηκε από την ΕΚΤ, ο οποίος έχει συνταχθεί βάσει προσαρμοσμένων δεδομένων:

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης