Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας «πιέζει» την εξαγωγική δραστηριότητα της Βρετανίας

Η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας «πιέζει» την εξαγωγική δραστηριότητα της Βρετανίας
Σύμφωνα με την CBI, η μεγαλύτερη ανάπτυξη παρατηρείται στον κλάδο των υπηρεσιών
Η εκτόξευση της αξίας του εθνικού νομίσματος έχει άμεση επίδραση στην εξαγωγική δραστηριότητα της Βρετανίας, αφήνοντας την εθνική οικονομία «μετέωρη», καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης βασίζονται στον τομέα των καταναλωτικών υπηρεσιών, υποστήριξε η συνομοσπονδία των βιομηχάνων της χώρας CBI, σε σχετική έρευνα της.
Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η CBI, η κατάσταση της οικονομίας παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης το τελευταίο διάστημα, ωστόσο οι εξαγωγές υποχώρησαν εξαιτίας της δυναμικής της στερλίνας.
Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών η συναλλαγματική ισοτιμία έχει αυξηθεί κατά 15% έναντι των άλλων νομισμάτων, ιδίως έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα ο τομέας των εξαγωγών να δεχθεί σοβαρό πλήγμα.
Παράλληλα, η αδυναμία επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους δημιουργεί πιέσεις στην Ευρωζώνη και ανησυχία στις αγορές για την οικονομική ανάκαμψη της, ενισχύοντας τα σενάρια της Βρετανίας για το εξαγωγικό τομέα, σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια της CBI, Katja Hall.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την βρετανική οικονομία αμβλύνουν τις ανησυχίες που προκύπτουν από την στασιμότητα των αγορών και την γενικότερη αβεβαιότητα στην Ευρώπη, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να αναπτύσσεται με το γρηγορότερο ρυθμό ανάμεσα στις χώρες των G7.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της CBI, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% το α' τρίμηνο, ποσοστό οριακά αυξημένο σε σχέση με το 0,6% που αντιστοιχεί στο ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Σημαντική ανάπτυξη παρουσίασαν οι επιχειρήσεις καταναλωτικών υπηρεσιών, οι οποίες επωφελήθηκαν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, καθώς και ο τομέας της λιανικής πώλησης.
Μικρότερη ανάπτυξη παρουσίασαν ο βιομηχανικός κλάδος και ο κλάδος επαγγελματικών υπηρεσιών, οι οποίοι "λύγισαν" εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού, ωστόσο αναμένεται ανάκαμψη και στους δύο τομείς σύμφωνα με το 25% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση της CBI.
Μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν οι εξαγωγικές δραστηριότητες, καθώς το Ιανουάριο υποχώρησαν κατά 3% σε μηνιαία βάση και κατά 11,5% σε ετήσια, γεγονός που αποδίδεται στην μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ωστόσο τον Μάρτιο οι παραγγελίες εξωτερικού σημείωσαν απροσδόκητη άνοδο.
Ο Ευρωπαίος οικονομολόγος Howard Archer, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας IHS Global Insight υποστήριξε ότι τα αντιφατικά αυτά στοιχεία θα οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας να διατηρήσει τα ισχύοντα επιτόκια, μέχρι την συνάντηση των αρμόδιων την Πέμπτη.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την νομισματική πολιτικής της τράπεζας, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% για έξι χρόνια, ενώ δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης