Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Το Brexit και όχι το Grexit είναι μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή συνοχή

Economist: Το Brexit και όχι το Grexit είναι μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή συνοχή
Παρά την «εκνευριστική» ελληνική κυβέρνηση, ο Cameron είναι αυτός που απειλεί το μέλλον της Ευρώπης
Υπό πολιτικό πρίσμα και βάσει των πιθανοτήτων η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη απειλή που καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την στιγμή η Ευρώπη, τονίζει σε δημοσίευμά του, το περιοδικό Economist.
Μπορεί η κυβέρνηση της Ελλάδας να είναι «εκνευριστική» και τα Μέσα να βρίθουν αναφορών περί Grexit, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Cameron που αν επανεκλεγεί στις 7 Μαΐου θα διαπραγματευτεί την θέση της Βρετανίας στην ΕΕ και θα θέσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα, πριν το 2017.
Παρά το αποτέλεσμα, το σίγουρο είναι ότι το ζήτημα προστίθεται στις ακανθώδεις σχέσεις Βρετανίας – Ευρώπης.
Η Βρετανία, άλλωστε, σε πολλές πτυχές δεν συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως στην παιδεία και την υγεία, ενώ δεν συμμετέχει και στην Ευρωζώνη.
Οι κυβερνήσεις της χώρας, είτε των Εργατικών, είτε των Συντηρητικών, δεν έχουν καταφέρει να εμφυσήσουν το ευρωπαϊκό όραμα στους πολίτες, ενώ και τα δύο κόμματα κρατούν αμφίρροπη στάση έναντι της ΕΕ.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμα και αν είναι οι Εργατικοί που θα κερδίσουν τελικά τις εκλογές, το ζήτημα του Brexit δεν θα φύγει από την πολιτική ατζέντα.
Αυτό που λείπει συχνά από τις αναλύσεις είναι τι θα συμβεί τελικά σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ
Ειδικότερα, εκτιμάται πως το «άγνωστο» είναι αυτό, που αν και με δυσκολία, ενδέχεται να πείσει τους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής, όπως ακριβώς έγινε και με το δημοψήφισμα στη Σκοτία.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως, ακόμα, και όσοι κατακρίνουν τις Βρυξέλλες παραδέχονται ότι η παραμονή στην ΕΕ είναι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα.
Γνωρίζουν ότι αποχωρώντας η Βρετανία θα χάσει το δικαίωμα της ψήφου σε ζητήματα, που, ωστόσο, θα συνεχίσουν να την αφορούν άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης