Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην Ελλάδα - Μπαράζ δημοσιευμάτων για ελληνική χρεοκοπία από τον διεθνή Τύπο

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην Ελλάδα - Μπαράζ δημοσιευμάτων για ελληνική χρεοκοπία από τον διεθνή Τύπο
Telegraph: "Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ θα περιληφθεί στους διεθνείς παρίες"
Με την πιο ζοφερή πλευρά της ελληνικής κρίσης και το ενδεχόμενο ενός Grexit, ασχολείται τα τελευταία 24ωρα ο διεθνής τύπος, ο οποίος σε εκτενείς αναφορές του εστιάζει στις επιπτώσεις που θα προκληθούν από το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας. 


Τelegraph: Αν η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ θα περιληφθεί στη λίστα με τους διεθνείς παρίες

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια ακόμη κρίσιμη προθεσμία, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην ιστορία που θα αθετήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του.
Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία τονίζει ότι μετά από ένα οδυνηρό Μάρτιο όπου είχε να αντιμετωπίσει την ανεπάρκεια των ταμειακών της διαθεσίμων, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πληρωμή των 458 εκατ ευρώ που θα πρέπει να καταβάλλει την προσεχή Πέμπτη (9 Απριλίου) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 «Είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αν κληθούμε να επιλέξουμε ανάμεσα  έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα μίας αθέτησης προς το ΔΝΤ ή προς τους πολίτες μας, η επιλογή είναι προφανής» ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα Έλληνας αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα.
Οι δηλώσεις αυτές απέχουν πολύ από εκείνες του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα στάξει αίμα από την πέτρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.
Παρά το γεγονός ότι κανένα έθνος δεν έχει ποτέ αθετήσει επίσημα τις υποχρεώσεις της στην μετά Betton Woods εποχή, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ατιμωτική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από τον πόλεμο και στους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως, αναφέρει η Telegraph.

Τι θα συμβεί μετά τις 9 Απρίλιου;

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα δοθεί μία περίοδος χάριτος 30 ημερών, στην διάρκεια της οποίας η χώρα θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.
Μετά από την παρέλευση του παραπάνω διαστήματος και ένα μήνα αργότερα θα μπορούσε να κηρυχτεί μία τεχνική χρεοκοπία όταν «ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».
Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει όμως τους πιστωτές και τις αγορές, αναφέρεται χαρακτηριστικά.  
Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν επίκειται πληρωμή, η διαδικασία υπερημερίας μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.
Σε αυτή την περίπτωση το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσει να συσσωρεύεται με αποτέλεσμα η χώρα να πρέπει να καταβάλλει επιπλέον 936 εκατ ευρώ στις 12 Μαϊου.

Διακοπή των μετρητών

Αν και η ακριβής διαδικασία είναι άγνωστη, εντούτοις μια παρατεταμένη διαδικασία συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες ως προς τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τους υπόλοιπους πιστωτές της – την ΕΚΤ και την ΕΕ.
«Αν η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της της απέναντι στο ΔΝΤ, τότε αυτό θεωρείται ως αθέτηση και για την υπόλοιπη ευρωζώνη», τονίζει ο Raoul Ruparel, επικεφαλής των οικονομικών ερευνών στο Open Europe.

Spiegel: Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα – Καταληκτική ημερομηνία η 12η Μαΐου;

Την θέση ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και ότι στην χώρα η χρεοκοπία έχει ήδη αρχίσει διατυπώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού υπογραμμίζει: «Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα.
Μέχρι τα μέσα Μαΐου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους έξι δις ευρώ.
Εντούτοις οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν προχωρούν.
Στην ίδια τη χώρα η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα όσα ακούγονται στην Ελλάδα η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει.
«Σχεδόν παντού όπου έχει λόγο το κράτος οι πληρωμές καθυστερούν ή αναβάλλονται. (…)
Η κυβέρνηση μαζεύει ό,τι έχει και δεν έχει για να εξυπηρετήσει τα χρέη της και προφανώς αξιοποιεί και πόρους τους οποίους στην πραγματικότητα δεν έχει.
Αυτό καταδεικνύει και το παράδειγμα του κρατικού Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, (ο οργανισμός) έλαβε την εντολή να ανοίξει λογαριασμό στην ελληνική κεντρική τράπεζα προκειμένου να εμβάσει εκεί τα διαθέσιμά του.
Πρόκειται για 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για την κατασκευή και την ανακαίνιση σχολείων» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Οι στόχοι είναι σαφείς: όσο γίνεται η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά και να εξυπηρετεί το χρέος της στους διεθνείς της πιστωτές» επισημαίνει το Spiegel, το οποίο εκτιμά ότι πρόκειται μάλλον για μια υφέρπουσα χρεοκοπία.
«Αλλά πόσο μπορεί να διαρκέσει ακόμη αυτό;» διερωτάται το δημοσίευμα.
«Εδώ και εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους φρέσκο χρήμα προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τουλάχιστον τα χρέη της μέχρι τον Ιούνιο.
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει» τονίζει το Spiegel, το οποίο υπογραμμίζει ότι στις 12 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει άλλη μια δόση προς το ΔΝΤ ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ.
«Το αργότερο τότε, σύμφωνα με παρατηρητές, και εάν η χώρα δεν λάβει βοήθεια, όλα τελειώνουν.
Τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και επισήμως, η δε φήμη της θα καταστρεφόταν» καταλήγει το δημοσίευμα.

Irish Times: Η Ελλάδα στρέφεται στον Putin, λόγω των αμφιβολιών για τις αποπληρωμές χρέους

Καθώς μια συμφωνία της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της παραπαίει και η προοπτική μιας χρεοκοπίας αρχίζει να διαφαίνεται, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζεται να συναντήσει τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, την επόμενη εβδομάδα.
Η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση, επισημαίνεται σε άρθρο των Irish Times, εγείρει ερωτήματα.
Πρόκειται για μια συνηθισμένη επίσκεψη στο πλαίσιο της πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ή μια στροφή προς τη Ρωσία για οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τους ευρωπαίους αξιωματούχους καταρρεύσουν εντελώς, διερωτάται η αρθρογράφος, Liz Alderman.
Η Ελλάδα, επισημαίνεται, δήλωσε στους πιστωτές της την Τετάρτη ότι θα μείνει από χρήματα την 9η Απριλίου (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο στη συνεδρίαση του Euro Working Group), ενώ απηύθυνε αίτημα για αποδέσμευση χρημάτων πριν από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, το οποίο απορρίφθηκε, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει ποσό 7,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, αν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει.
Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα δεν θέλει να εφαρμόσει τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Πάντως από την πλευρά της ευρωζώνης τονίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση χρημάτων την 9η Απριλίου.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο Putin, ενώ αρχικώς είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, εν συνεχεία επισπεύσθηκε και θα λάβει χώρα την 8η Απριλίου, καθώς η Αθήνα ήρθε σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τους όρους τις αποδέσμευσης των χρημάτων, χωρίς τα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε είτε να χρεοκοπήσει είτε να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ.
Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα εμφανίζεται από την Αθήνα ως μια επίσκεψη ρουτίνας για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ορισμένοι έλληνες αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Αθήνα ίσως να επιχειρήσει να διακριβώσει αν η Ρωσία, που και η ίδια αντιμετωπίζει προβλήματα με την Ευρώπη λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, θα ήταν διατεθειμένη να βοηθήσει, αν η Ευρώπη δεν κάνει πίσω.
Σύμφωνα με τον Simon Tilford του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων (Center for European Reform), στο Λονδίνο, πρόκειται για μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη προκειμένου να κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα, για να προσθέσει ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο.
«Φλερτάροντας με τη Ρωσία, είναι σίγουρο ότι ανταγωνίζεται την υπόλοιπη Ευρωζώνη», σημειώνει και προσθέτει ότι «θα το κάνει πιο δύσκολο για αυτούς στη Γερμανία που αντιμάχονται για μια πιο συμφιλιωτική στάση έναντι της Ελλάδας».
Παράλληλα, σημειώνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προσφέρει πολύ λίγα για να καθησυχάσει του Έλληνες, όμως δεν είναι σε θέση να παρέχει στην Αθήνα τα χρήματα που χρειάζεται για να μείνει στη ζώνη του ευρώ.

Independent: Η Ελλάδα εξετάζει εθνικοποίηση τραπεζών και έκδοση νέου νομίσματος

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εθνικοποιήσει τις τράπεζες της χώρας, ενώ θα μπορούσε να εκδώσει ένα νέο νόμισμα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, εκτός και αν οι χώρες της ζώνης του ευρώ κάνουν πίσω στο θέμα της λιτότητας, επισημαίνει σε δημοσίευμά του η βρετανική εφημερίδα Independent, επικαλούμενη πηγές.
Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται, θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να μην αποπληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις δηλώσεις έλληνα αξιωματούχου προς τη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, ο οποίος σημειώνει ότι «είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση» και ότι «αν χρειαστεί να επιλέξουμε μεταξύ μιας στάσης πληρωμών προς το ΔΝΤ ή μιας στάσης πληρωμών προς τους έλληνες πολίτες, η επιλογή θα είναι εύκολη».
Προσθέτει δε, ότι «μπορεί να πάμε σε μια σιωπηλή διαδικασία καθυστέρησης της αποπληρωμής του ΔΝΤ», προειδοποιώντας παράλληλα πως αυτό θα μπορούσε να «προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές και να κάνει το ρολόι για την Ελλάδα να χτυπάει πιο γρήγορα».
Όπως σημειώνεται, η Αθήνα προσπαθεί να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους με τους ευρωπαίους πιστωτές και εταίρους της, όμως μέχρι στιγμής έχει σημειώσει περιορισμένη επιτυχία και επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του έλληνα αξιωματούχου, αν οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώσουν, είναι υπό εξέταση ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Έλληνας αξιωματούχος στην Telegraph: Ανάμεσα σε χρεοκοπία ή τοξική συμφωνία, θα διαλέξουμε το… Grexit

«Η Ελλάδα κάνει σχέδια για επιστροφή στη δραχμή, ετοιμάζεται να μην πληρώσει το ΔΝΤ», τιτλοφορείται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η οποία επικαλείται πηγές στο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην προβεί σε στάση πληρωμών και να διατηρήσει στο ακέραιο τις λειτουργίες των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς τα κρατικά ταμεία εξαντλούνται, και σε αυτό το πλαίσια ενδέχεται να μην αποπληρώσει την δόση των 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.
«Είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση», φέρεται να λέει στην Telegraph αξιωματούχος της Ελλάδας, για να τονίσει πως «αν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε μία χρεοκοπία στο ΔΝΤ ή μια χρεοκοπία στο λαό μας, η επιλογή θα είναι εύκολη».
Πρόσθεσε πως «μπορεί να πάμε σε μια σιωπηλή διαδικασία καθυστέρησης της αποπληρωμής του ΔΝΤ», προειδοποιώντας παράλληλα πως αυτό θα μπορούσε να «προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές και να κάνει το ρολόι για την Ελλάδα να επιταχύνει».
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι δανειστές της Ελλάδας, φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τις δραματικές αλλαγές που επέφερε στο πολιτικό σκηνικό η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και ότι θα πρέπει να κάνουν πραγματικές παραχωρήσεις, αν θέλουν να αποφύγουν μια καταστροφική ρήξη της νομισματικής ένωσης, ένα αποτέλεσμα που έχουν αποκλείσει κατ 'επανάληψη ως αδιανόητο, τονίζει το δημοσίευμα.
«Θέλουν να μας περάσουν μέσα από την τελετουργία της ταπείνωσης και να μας αναγκάσουν να δεσμευτούμε, να παγιδευτούμε», αναφέρει ο αξιωματούχος, «προσπαθούν να μας βάλει αντιμέτωπους με το δίπολο στάση πληρωμών στους ανθρώπους μας ή τοξική συμφωνία με τους δανειστές».
«Αν αυτός είναι ο στόχος τους, δεν θα πρέπει να μας υπολογίζουν», προειδοποιεί ο αξιωματούχος, με τα λόγια του να υποδηλώνουν ότι μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα η κυβέρνηση θα επέλεγε το Grexit.
Οι πηγές από το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η ρήξη με το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερη επικίνδυνη στρατηγική.
Γνωρίζουν ότι διατηρώντας μια σκληρή στάση έναντι των δανειστών ρισκάρουν να προκαλέσουν μια ασταμάτητη αλυσίδα αντιδράσεων, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ότι προτιμούν να εξετάσουν το χειρότερο σενάριο από το να εγκαταλείψουν τις εκλογικές δεσμεύσεις.
«Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις ιδιωτικοποιήσουμε και μετά θα εκδώσουμε IOUs αν χρειαστεί και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό.
Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της ΕΕ», αναφέρει πηγή της Telegraph.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, ακόμα και αν αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι μια φιλική συμφωνία στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
«Θέλουν να μας κάνουν να επιβάλουμε έλεγχο στις κινήσεις των κεφαλαίων και να προκαλέσουμε πιστωτική στενότητα, έως ότου η κυβέρνηση γίνει τόσο αντιδημοφιλής, που θα καταρρεύσει », ανέφερε ένας αξιωματούχος στην Telegraph, ενώ κατέληξε τονίζοντας πως «θέλουν να μας καταστήσουν ως παράδειγμα ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα της ίδιας βούλησης εντός της Ευρωζώνης. Δεν πιστεύουν ότι θα αποχωρήσουμε ή ότι ο λαός θα μας στηρίξει αλλά κάνουν λάθος και στους δύο υπολογισμούς τους».

Guardian: Ο Τσίπρας κινδυνεύει να εξελιχθεί στον «χρήσιμο ηλίθιο» του Putin

O Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να εξελιχθεί στον «χρήσιμο ηλίθιο» του Vladimir Putin, προειδοποιεί η εφημερίδα Guardian, με την αρθρογράφο Natalie Nougayrède να χρησιμοποιεί τη γνωστή φράση του Λένιν.
Η φράση «χρήσιμος ηλίθιος» αντικατοπτρίζει την πρακτική της Ρωσίας να χρησιμοποιεί όσους μπορούν να φανούν χρήσιμοι στους προπαγανδιστικούς σκοπούς της.
Αποτυπώνοντας τους λόγους για τους οποίους ο Τσίπρας θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να συναντήσει τον Putin είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει απομονωθεί από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες.
Κοινό σημείο ανάμεσα σε Putin και Τσίπρα είναι τα αισθήματα κατά της Γερμανίας και κυρίως κατά της καγκελαρίου Angela Merkel, σημειώνει ο Guardian.
Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η Ελλάδα δεν θέλει να υποταχθεί στη Ρωσία, καθώς ακόμη και αν το επιθυμούσε, η Μόσχα δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί.
Η ρωσική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση λόγω των κυρώσεων και της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, ενώ την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν την επίσκεψη Τσίπρα στο Κρεμλίνο.
Πάντως αυτός που έχει να κερδίσει είναι ο Putin, σύμφωνα με τον Guardian και όχι ο Τσίπρας, καθώς θα έχει μια καλή ευκαιρία να δείξει προς την ΕΕ ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της που μπορούν να την διαιρέσουν.

(Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 3 Απριλίου 13:09)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης