Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, όχι ο ΟΠΕΚ

Goldman Sachs: Οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, όχι ο ΟΠΕΚ
Η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα βρει ισορροπία στα 70 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2015, σύμφωνα με την Goldman Sachs
Η ευθύνη της αποκατάστασης των τιμών του πετρελαίου βαρύνει χώρες όπως οι ΗΠΑ και όχι τον Οργανισμό των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), επισημαίνει ο αναλυτής της Goldman Sachs, Michele Della Vigna.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, οι εκτός ΟΠΕΚ χώρες έχουν δημιουργήσει μια υπερπροσφορά πετρελαίου στις αγορές που έχει επηρεάσει τις τιμές του προϊόντος.
«Εκτιμώ ότι η αγορά έχει συνειδητοποιήσει ότι εκεί που πρέπει να υπάρξει προσαρμογή είναι στις ΗΠΑ και εκεί είναι επικεντρωμένη η αγορά», σημείωσε.
Η προσαρμογή αυτή έχει αρχίσει, επισημαίνει και προσθέτει ότι σαφώς μια μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ θα βοηθούσε να οδηγηθούμε γρηγορότερα σε μια ισορροπία, όμως εν τέλει οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ είναι εκείνες που πρέπει να περιορίσουν την υπερπροσφορά που έχουν δημιουργήσει.
Σημειώνεται ότι η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και η έκρηξη της πετρελαϊκής παραγωγής στις ΗΠΑ είναι οι δύο βασικοί λόγοι πίσω από την πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού», η οποία έχει υποχωρήσει περί το 50% από τα μέσα Ιουνίου πέρυσι.
Η άρνηση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή στην τελευταία συνεδρίασή του τον περασμένο Νοέμβριο, επίσης επηρεάζει το πετρέλαιο.
Ο ΟΠΕΚ, μια ομάδα των δώδεκα μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών, που παράγουν τω 40% της παγκόσμιας ποσότητας πετρελαίου, επιμένει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεδρίασή του πριν τον Ιούνιο, όμως ο αναλυτής της Goldman Sachs εκτιμά ότι μια απόφαση για μείωση της παραγωγής σε αυτή τη συνεδρίαση είναι ακόμη λιγότερο πιθανή από ό,τι τον Νοέμβριο.
Σημειώνεται ότι στην τιμή του πετρελαίου επιδρούν αρνητικά και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς μια θετική εξέλιξη σε αυτό το θέμα εκλαμβάνεται ως αρνητική για τον «μαύρο χρυσό», καθώς η άρση των κυρώσεων θα μπορούσε να σημάνει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από το Ιράν, ποσότητες που θα έρθουν να προστεθούν στην ήδη υπερπληθώρα προϊόντος.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, το πετρέλαιο brent θα βρει ισορροπία στα 70 δολάρια μέχρι το τέλος του 2015, όμως σημείωσε ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι το πετρέλαιο να υποχωρήσει στα 40 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η πιθανότητα η τιμή του να ξεπεράσει τα 100 δολάρια δεν είναι αυξημένη, σημειώνει, όπως επίσης είναι απίθανο και το σενάριο το πετρέλαιο να φθάσει τα 20 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης