Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lautenschlager (ΕΚΤ): Εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων

Lautenschlager (ΕΚΤ): Εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων
Προειδοποιεί ότι τα χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φούσκες στην αγορά ομολόγων
Τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη ενδέχεται να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, ανέφερε στην εφημερίδα Wirtschafts Woche, η Sabine Lautenschlager, διοικητικό μέλος της ΕΚΤ και πρώην αντιπρόεδρος της Bundesbank.
Η Lautenschlager ανέφερε, ειδικότερα, «αμφιβάλλω αν οι οικονομικές συνέπειες του QE μπορούν να φτάσουν το επιθυμητό μέγεθος», προσθέτοντας πως «η εμπειρία από το αντίστοιχο πρόγραμμα της Fed στις ΗΠΑ κάνει σαφές πως όσο πιο δυναμική η αγορά των ομολόγων, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματά της».
Προειδοποίησε, ακόμα, πως λόγω των χαμηλών επιτοκίων υπάρχει ο κίνδυνος για τη δημιουργία «φουσκών» στην αγορά ομολόγων.
«Τα χαμηλά επιτόκια αυξάνουν τον κίνδυνο της επικίνδυνης επενδυτικής συμπεριφοράς, ενώ μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε «υπερθέρμανση» ή σε «φούσκες» και σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», τόνισε η Lautenschlager.
Κίνδυνος υπάρχει, επίσης, να επηρεαστούν οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για μεταρρυθμίσεις.
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ο κίνδυνος, από το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, να ασθενήσουν οι πιέσεις που ασκούνται στις κυβερνήσεις για μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα, για τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών και για δομικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε το διοικητικό μέλος της ΕΚΤ, ενώ υπογράμμισε πως η χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να ωθήσει την ανάπτυξη έως ένα βαθμό, όμως η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η οικονομική πολιτική είναι καθοριστικής σημασίας για την συνέχεια αυτής της ανάπτυξης.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η πρώην αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας εξέφρασε ανησυχίες και για το τραπεζικό σύστημα της χώρας της, επισημαίνοντας πως καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένες δυσκολίες.
Ανέφερε πως έχει ζητηθεί από τα τραπεζικά ιδρύματα της Γερμανίας καλύτερος εσωτερικός έλεγχος και διαχείριση των κρίσεων.
Η Lautenschlager κατέληξε τονίζοντας πως είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός της άσκησης της νομισματικής πολιτικής και της επιτήρησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης