Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στις 103,9 μονάδες αναρριχήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο του 2015

Ευρωζώνη: Στις 103,9 μονάδες αναρριχήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο του 2015
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2011 διαμορφώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης 
Στις 103,9 μονάδες αναρριχήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο οποίος καταρτίζεται βάσει των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, σκαρφάλωσε στις 103,9 μονάδες τον Μάρτιο, από 102,3 τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό από τον Ιούνιο του 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αίσθημα εμπιστοσύνης είναι εντονότερο στην Ιταλία, ασθενέστερο στην Γαλλία ενώ μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πακέτο διάσωσης της οικονομίας της με τις χώρες της Ευρωζώνης.
Η μείωση των τιμών του πετρελαίου και η αποδυνάμωση του ευρώ ώθησαν σε ενίσχυση το αίσθημα εμπιστοσύνης, ενώ φαίνεται ότι η υιοθέτηση πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης θα αποβεί καθοριστική για την αναδιαμόρφωση της οικονομίας.
Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης συνεπάγεται αύξηση των επενδύσεων και άνοδο στην αγορά, με τα νοικοκυριά να ξοδεύουν περισσότερα, στοιχεία τα οποία αναμένονται να επιβεβαιωθούν το επόμενο διάστημα.
Αναλυτικότερα, η πτώση των τιμών του πετρελαίου συχνά επιφέρει μείωση των φορολογικών επιτοκίων, σύμφωνα με οικονομολόγους, γεγονός που βελτιώνει την οικονομική θέση των νοικοκυριών και τα οδηγεί στην διάθεση περισσότερων χρημάτων προς κατανάλωση.
Επιπλέον, η πίεση του ευρώ προς τα κάτω συνέβαλλε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας για τις εξαγωγές εκτός Ευρωζώνης.
Παράλληλα, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να αποφέρει πάνω από 1 τρισ. ευρώ από την αγορά κρατικών ομολόγων ως τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ η αποτελεσματικότητα της έχει ήδη φανεί από την άνοδο των τιμών μετοχών και τις αποδόσεις των ομολόγων.
Ας σημειωθεί ότι τα ποσοστά κατανάλωσης παρουσίασαν αργούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τελευταίο τρίμηνο 2014 με μικρή άνοδο στο 0,5% από 0,4% κατά το α' τρίμηνο, ενώ τα ποσοστά επενδύσεων, μετά από τρίμηνη στασιμότητα, σημείωσαν αναζωογονητική αύξηση κατά 0,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες ότι οι καταναλωτές αναμένουν μεγαλύτερη των τιμών μέσα στο επόμενο έτος, γεγονός που ενισχύει τις συζητήσεις για αύξηση του αποπληθωρισμού.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τον Φεβρουάριο, οι τιμές για συνεχόμενο τρίμηνο σερί ήταν χαμηλότερες συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος ωθεί σε προοδευτική ανάπτυξη της οικονομίας, ενισχύοντας και την οικονομική ρευστότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης