Τελευταία Νέα
Διεθνή

SNB: Η στήριξη του φράγκου σταμάτησε να είναι επωφελής – Το κόστος είχε γίνει «υπέρογκο»

SNB: Η στήριξη του φράγκου σταμάτησε να είναι επωφελής – Το κόστος είχε γίνει «υπέρογκο»
«Tο κόστος εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής θα ξεπερνούσε τα οφέλη για την ελβετική οικονομία»
Η άρση της στήριξης στο φράγκο από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ήταν απαραίτητη, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της τράπεζας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η SNB, η στήριξη στο φράγκο είχε σταματήσει να είναι επωφελής, καθώς το κόστος για την στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας είχε καταστεί «υπέρογκο».
Η SNB παρενέβη «ουσιαστικά» το 2014 για να υπερασπιστεί την πολιτική των συναλλαγματικών ισοτιμιών, με το κόστος της εφαρμογής της εν λόγω νομισματικής πολιτικής να διαμορφώνεται στα 25,8 δισ. ελβετικά φράγκα μόνο κατά τους τελευταίους μήνες του 2014, καθιστώντας την μη επωφελή.
Στην έκθεση, επισημαίνεται ακόμα πως το φράγκο δέχτηκε αυξανόμενες πιέσεις και κατά το πρώτο μισό του Ιανουαρίου του 2015, γεγονός που οδήγησε στην αιφνίδια άρση της στήριξης, καθώς «το κόστος εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής θα ξεπερνούσε τα οφέλη για την οικονομία».
Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του πλαφόν στα 1,20 φράγκα μέσα στον Ιανουάριο αιφνιδίασε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτοξεύοντας το ελβετικό φράγκο απέναντι σε ευρώ και δολάριο, ενώ δημιούργησε ανησυχίες για το μέλλον των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης