Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Θα διατηρηθεί και το 2015 η δυναμική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας

Bundesbank: Θα διατηρηθεί και το 2015 η δυναμική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας
Κύριοι παράγοντες της ανάπτυξης, η εξωτερική ζήτηση, η ιδιωτική κατανάλωση και ο τομέας των κατασκευών
Διατήρηση της δυναμικής ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας που καταγράφηκε το 2014, αναμένει για το πρώτο τρίμηνο του 2015 η Bundesbank, όπως αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας σημειώνει ότι η επέκταση της γερμανικής οικονομίας θα συνεχίσει να είναι ισχυρή τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 και εν όψει του δεύτερου τριμήνου, σημειώνει ότι οι δείκτες αντικατοπτρίζουν μια συνέχεια της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την Bundesbank, οι κύριες «ατμομηχανές» αυτής της ανάπτυξης είναι η εξωτερική ζήτηση, η ιδιωτική κατανάλωση και λιγότερο, ο τομέας των κατασκευών.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Υπό αυτή την έννοια, προσθέτει ότι η δυναμική της κατανάλωσης, που υποστηρίζεται εδώ και καιρό από τις θετικές προοπτικές της αγοράς εργασίας και την ισχυρή άνοδο των μισθών, ενισχύεται από την αξιοσημείωτη πτώση των τιμών ενέργειας.
Επίσης, τονίζει ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό αποταμιεύσεων των γερμανικών νοικοκυριών, κάτι που καταδεικνύει ότι τα επιπλέον έσοδα δεν χρησιμοποιούνται για δαπάνες.
Από την άλλη πλευρά, η Bundesbank σημειώνει ότι η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, αν και αναγνωρίζει ότι έχουν εφαρμοστεί μεταρρυθμίσεις και έχουν ληφθεί μέτρα σε ορισμένα πεδία.
Έτσι, υπενθυμίζει ότι στην παρούσα νομισματική ένωση, οι χώρες έχουν διευρυμένη αυτονομία όσον αφορά την οικονομική κα χρηματοπιστωτική πολιτική, αλλά και στη λήψη αποφάσεων και γι' αυτό, τα κράτη είναι υπεύθυνα για το χρέος και έτσι απαγορεύεται η χρηματοδότηση εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι στην ακραία περίπτωση που ένα κράτος μέλος βρεθεί σε κατάσταση αφερεγγυότητας, η νομισματική ένωση θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει με τρόπο διαχειρήσιμο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης