Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Η Ελλάδα πρέπει να συμπεριφερθεί σαν μια επιχείρηση «startup»

CNN Money: Η Ελλάδα πρέπει να συμπεριφερθεί σαν μια επιχείρηση «startup»
H Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην έρευνα και ανάπτυξη και το ειδικευμένο προσωπικό, αλλά και να παρέχει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στις startups για να ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση ύφεσης
Με μια επιχείρηση «startup» παρομοιάζει την Ελλάδα σε άρθρο του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Money, ο Σωτήρης Μπάντας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Centaur Technologies, εταιρεία με έδρα στον Βόλο, σημειώνοντας ότι τα κοινά σημεία τους είναι η έλλειψη χρημάτων, τα προβλήματα να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους και η απώλεια ταλέντων.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το πιο καταστροφικό αποτέλεσμα της κρίσης στην Ελλάδα είναι η φυγή διανοουμένων, που αφήνουν τη χώρα που μάχεται να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Άτομα με υψηλά προσόντα φεύγουν από τη χώρα σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στο εξωτερικό, κάτι που στερεί τη χώρα από πολύτιμες ανθρώπινες πηγές και υπονομεύει τη δυναμική ανάπτυξής της.
Αυτή η κατάσταση της ύφεσης και της φυγής ταλέντων μπορεί να ανατραπεί σε κάποιο βαθμό, σημειώνει ο αρθρογράφος, αν η Ελλάδα συμπεριφερθεί περισσότερο ως μια επιτυχημένη startup επιχείρηση και ξεδιπλώσει τρεις αιχμές ανάπτυξης.
Όπως σημειώνει, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να υιοθετήσει μια λογική που θα επικεντρώνεται στο να αποφέρει πολλαπλά αποτελέσματα με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Θα έπρεπε να στοχεύει στις startup και την επιχειρηματικότητα, ενώ θα πρέπει να παλέψει ώστε να κερδίσει πίσω τα ταλέντα που φεύγουν, κάτι στο οποίο θα τη βοηθήσει το δικό της εξαιρετικό κοινωνικό της δίκτυο, που λέγεται διασπορά.
Τρία είναι τα πράγματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση:
1. Παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις στις startups, που θα βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα ανοίξουν έναν κύκλο περαιτέρω επενδύσεων.
Η διασπορά θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση αυτής της δραστηριότητας, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τρόπους για να βοηθήσουν.
2. Fast-track μισθολογικές επιδοτήσεις για ειδικευμένους εργάτες.
Η Ελλάδα έχει λάβει πολλά δισ. ευρώ από την Ε.Ε. προκειμένου να δώσει ώθηση στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα, όμως τα χρήματα αυτά δεν θα έπρεπε να πέφτουν στη μαύρη τρύπα της γραφειοκρατίας, αντιθέτως θα έπρεπε να στοχεύουν στους ειδικευμένους εργάτες, την αύξηση της καινοτομίας και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
3. Κίνητρα για δαπάνες στην έρευνα και την ανάπτυξη.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών, που παρέχουν κίνητρα στις επιχειρήσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Καναδάς, που επιδοτεί το 80% των χρημάτων για την έρευνα και την ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης