Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obama: Αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν - «Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία»

Obama: Αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν - «Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία»
Στα τέλη του Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, μίλησε σε ευχετήριο βίντεο για το περσικό νέο έτος για δυνατότητα «μεταμόρφωσης» της σχέσης των ΗΠΑ-Ιράν, τονίζοντας με νόημα πως «μπορούμε μαζί να αποφασίσουμε για το μέλλον στο οποίο στοχεύουμε».
Οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις - Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα - βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, σχετικά με τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στον Μάρτιο.
Ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται αισιόδοξος, παρά τα κενά των διαπραγματεύσεων, ενώ στο μήνυμα του τόνισε ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξει μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος και από τις δύο πλευρές συμπληρώνοντας ότι εάν η ιρανική κυβέρνηση συμφωνήσει θα ανοίξει ο δρόμος προς την ευημερία.
Ωστόσο, σε διαφορετική περίπτωση, θα ακολουθήσει απομόνωση της χώρας.
Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει πείσει ακόμα το Κογκρέσο για τα οφέλη αυτής της συμφωνίας, ενώ πολλοί νομοθέτες παραμένουν αντίθετοι στην μείωση των κυρώσεων.
Λίγο νωρίτερα αυτό το μήνα, 47 ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές προειδοποίησαν την κυβέρνηση του Ιράν ότι οποιαδήποτε πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα ακυρωθεί μετά την έξοδο του Obama από τον Λευκό Οίκο.
Στην πρωτοβουλία αυτή ο πρόεδρος δήλωσε πως πρόκειται για μία ενέργεια υπονόμευσης της εξωτερικής του πολιτικής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Associated Press, η συμφωνία περιλαμβάνει μακροπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι θα δεσμεύσουν την Τεχεράνη στον περιορισμό της τάξεως του 40% των μηχανημάτων παρασκεύης ατομικής βόμβας.
Ως αντάλλαγμα, θα ακολουθήσουν οικονομικές διευκολύνσεις και θα υπάρξει μερική άρση του αμερικάνικου εμπαργκο.
Τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών αφορούν την διάρκεια του προγράμματος, ο αριθμός των πυρηνικών εγκαταστάσεων που θα απομείνει και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος έλαβε επιστολή από 360 μέλη του Κογκρέσου στην οποία  υπενθυμίζεται ότι η άρση των κυρώσεων από την πλευρά των Ηνωμενών Πολιτειών προς το Ιράν  αναγκαστικά συνεπάγεται την θέσπιση νέας νομοθεσίας.
Από την άλλη πλευρά το Ιράν διατείνεται ότι τα πυρηνικά του προγράμματα  είναι αποκλειστικά για ειρηνευτικούς σκοπούς, όμως η διεθνής κοινότητα φοβάται το ενδεχόμενο στρατωτικών φιλοδοξίων από την μεριά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης