Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Η νομισματική χαλάρωση θα υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ

ΕΚΤ: Η νομισματική χαλάρωση θα υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ
Η οικονομική ανάκαμψη ενισχύθηκε σταδιακά το δεύτερο ήμισυ του 2014
Η επιπλέον νομισματική χαλάρωση θα υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και σημειώνει ότι ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει.
Στην οικονομική της έκθεση για τον Μάρτιο, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη ενισχύθηκε σταδιακά το δεύτερο ήμισυ του 2014, υπενθυμίζοντας ότι το πραγματικό ΑΕΠ το γ' τρίμηνο του 2014 αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat και κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του ιδίου έτους.
«Βραχυπρόθεσμα, οι δείκτες και τα αποτελέσματα των ερευνών καταδεικνύουν μια νέα βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στις αρχές του 2015» και προσθέτει ότι η δραστηριότητα στην Ευρωζώνη φαίνεται να υποστηρίζεται από την αξιοσημείωτη πτώση των τιμών του πετρελαίου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014.
Βάσει της έκθεσης της ΕΚΤ, αναμένεται ότι η οικονομική ανάκαμψη θα βαίνει ενισχυόμενη και σταδιακά διευρυνόμενη.
Η νομισματική πολιτική, που ενισχύθηκε σημαντικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προβλέπεται ότι θα υποστηρίξει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, εκτιμά η ΕΚΤ.
Σημειώνεται, ότι οι μηνιαίες αγορές ομολόγων, που ξεκίνησαν στις 9 Μαρτίου, θα φθάσουν τα 60 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016 και σε κάθε περίπτωση μέχρι ο πληθωρισμός να φθάσει κοντά στον στόχο του 2%.
«Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ συμβάλλουν στη χαλάρωση των συνθηκών χορήγησης τραπεζικών πιστώσεων και εν γένει συμβάλλουν στην επανασταθεροποίηση της σωστής λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», σημειώνει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης