Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gundlach (επενδυτής): Η αύξηση των επιτοκίων από την Fed θα ήταν ένα λάθος – Η παγκόσμια οικονομία δεν είναι έτοιμη

Gundlach (επενδυτής): Η αύξηση των επιτοκίων από την Fed θα ήταν ένα λάθος – Η παγκόσμια οικονομία δεν είναι έτοιμη
Η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει ξανά τα επιτόκια, αν τελικά αποφασίσει να τα αυξήσει
Οι αποπληθωριστικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και η αδύναμη παγκόσμια οικονομία καθιστούν λανθασμένη μία ενδεχόμενη απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων, ανέφερε ο επενδυτής Jeffrey Gundlach.
Ακόμα και αν τελικά προβεί σε σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί από τις συνθήκες να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια, τόνισε ο Gundlach, «όπως ακριβώς έκαναν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που επιχείρησαν πρόωρα να αυξήσουν τα επιτόκια».
«Φοβάμαι ότι η Fed είναι τόσο ξεροκέφαλη, που θα αυξήσει τα επιτόκια, παρά το δυσμενές περιβάλλον, ενισχύοντας την συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου, αποδυναμώνοντας την οικονομία των ΗΠΑ και οδηγώντας σε μειωμένα κέρδη τις επιχειρήσεις», ουσιαστικά φτάνοντας σε αδιέξοδο, που θα τους οδηγήσει εκ νέου σε ποσοτική χαλάρωση.
Ως προς την αγορά ομολόγων, ο Gundlach τόνισε ότι η αδύναμη οικονομία της Ευρώπης ωθεί τα επιτόκια πτωτικά.
Ειδικότερα, σχολίασε ότι αυτή την στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, ομόλογα αξίας 2 τρισ. δολαρίων έχουν αρνητικά επιτόκια, ενώ ομόλογα επίσης 2 τρισ. δολαρίων έχουν οριακά θετικά επιτόκια.
Ο Gundlach εκτιμά πως το QE της ΕΚΤ θα ωθήσει ακόμα πιο χαμηλά τα επιτόκια των ομολόγων.
Με την ενίσχυση του δολαρίου, οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στα αμερικανικά, έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων, ανέφερε ο επενδυτής, ο οποίος σχολίασε ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα βρίσκονται χαμηλά και δεν είναι πιθανό να ανεβούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης