Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό 6 ετών το πετρέλαιο λόγω Ιράν, κάτω από τα 53 δολάρια

Σε χαμηλό 6 ετών το πετρέλαιο λόγω Ιράν, κάτω από τα 53 δολάρια
Αναλυτές κάνουν λόγο για υποχώρησή του ακόμη και στα 40 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα
Οι φόβοι για κορεσμό της προσφοράς οδήγησαν σε πτώση της τιμή του πετρελαίου, με τα σχόλια από το Ιράν σχετικά με αύξηση της παραγωγής και πιθανή άρση των κυρώσεων να αυξάνουν τις πιέσεις.
Τα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, τύπου West Texas, υποχώρησαν κατά 2,6%, στα 42,76 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, όταν η τιμή του είχε φθάσει στα 42,1 δολάρια.
Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο Brent κινήθηκε κοντά στα χαμηλά έξι ετών, κάτω από τα 53 δολάρια το βαρέλι, διαπραγματευόμενο στα 52,73 δολάρια.
Σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής αναλύτριας της Energy Aspects, Amrita Sen, στο CNBC, η τιμή του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω, με την τιμή του Brent να υποχωρεί ακόμη και στα 40 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κάτω από το επίπεδο των 40 δολαρίων.
Οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, πέραν της ενίσχυσης του δολαρίου, επηρεάζονται και από τις ενδείξεις ότι το Ιράν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει στην παραγωγή 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, αν οι διεθνείς κυρώσεις αρθούν.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, είχε συνομιλίες με τον ιρανό ομόλογό του στη Λοζάνη της Ελβετίας.
Σήμερα, εν τω μεταξύ και ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, ανέφερε ότι η χώρα ήδη παράγει περισσότερο πετρέλαιο, παρά τις κυρώσεις.
Σύμφωνα με τη Sen, οι αγορές πετρελαίου οδεύουν σε μια περίοδο «αξιοσημείωτης υπερπροσφοράς» και με την άνοδο του δολαρίου, εκτιμά ότι όλα τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, θα υποστούν περαιτέρω πιέσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν και περισσότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία, που υποστηρίζουν ότι οι τιμές θα ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους αργότερα μέσα στο 2015, προσθέτοντας ότι θα έρθουν σε μια ισορροπία στο δεύτερο ήμισυ του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης