Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα πολύτιμα μέταλλα χάνουν τη… λάμψη τους στις αγορές, εξαιτίας του ράλι του δολαρίου

Τα πολύτιμα μέταλλα χάνουν τη… λάμψη τους στις αγορές, εξαιτίας του ράλι του δολαρίου
Σε χαμηλό τριών μηνών διαπραγματεύεται ο χρυσός και σε χαμηλό σχεδόν έξι ετών η πλατίνα
Οι τελευταίες αναταραχές στις αγορές οδήγησε τους επενδυτές στην αναζήτηση καταφυγίων εναλλακτικών του χρυσού και ειδικότερα προς τα γερμανικά ομόλογα, μια τάση που ενισχύθηκε επίσης από την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την προηγούμενη Δευτέρα, 9 Μαρτίου.
Η ενίσχυση του δολαρίου και οι προοπτικές σχετικά με την προμήθεια και τη ζήτηση δεν έχουν βάλει φρένο μόνο στην άνοδο του χρυσού, αλλά και στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα.
Το ασήμι υποχωρεί κάτω από τα 16 δολάρια η ουγγιά, που αποτελούν τα χαμηλότερα επίπεδα έτους.
Στην περίπτωση της πλατίνας, η τιμή της έχει βυθιστεί σε επίπεδα που είχε να δει εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2009.
Η πλατίνα έχασε σήμερα τα επίπεδα των 1.100 δολαρίων η ουγγιά, ενώ μέχρι τώρα το 2015 οι απώλειες που καταγράφει φθάνουν το 8%.
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η προμήθεια πλατίνας καταγράφει αξιοσημείωτη ανάκαμψη το 2015, μετά την απεργία διάρκειας πέντε μηνών το περασμένο έτος στη Νότιο Αφρική, τη μεγαλύτερη παραγωγό πλατίνας στον κόσμο.
Η ανάκαμψη αυτή αύξησε τη διαφορά στη διαπραγμάτευση μεταξύ πλατίνας και χρυσού στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2013, με την τιμή του χρυσού να ξεπερνά αυτή της πλατίνας περισσότερο από 50 δολάρια την ουγγιά.
Παράλληλα, και στην τιμή του χρυσού έχουν ενταθεί οι πτωτικές πιέσεις παράλληλα με το ράλι που καταγράφει το αμερικανικό νόμισμα, το δολάριο, και εν μέσω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι αύριο, Τετάρτη, μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, FED, θα έχει γίνει σαφέστερο πότε θα υπάρξει μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.
Η τιμή του χρυσού διαπραγματεύεται πάνω από τα 1.150 δολάρια η ουγγιά, πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης