Τελευταία Νέα
Διεθνή

Open Europe: Η «νορβηγική επιλογή» θα ήταν ασύμφορη για την Βρετανία

Open Europe: Η «νορβηγική επιλογή» θα ήταν ασύμφορη για την Βρετανία
«Ο κανονισμός της ΕΕ είναι κοστίζει πάρα πολύ, σε σχέση με τα οφέλη που δημιουργεί»
Η «νορβηγική επιλογή», δηλαδή η σύναψη σχέσεων με την ΕΕ χωρίς να είναι μέλος της, θα ήταν ασύμφορη για την Βρετανία, αναφέρει σε έκθεσή της η δεξαμενή σκέψης, Open Europe.
Ειδικότερα, το κόστος από την εφαρμογή του κανονισμού, σε μια τέτοια περίπτωση, θα άγγιζε τις 31,4 δισ. στερλίνες, μειωμένο μόλις κατά 6%, σε σχέση με αυτά που καλείται να καταβάλει η Βρετανία ως μέλος της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα έχανε το δικαίωμα ψήφου, σε κύρια ζητήματα της ΕΕ.
Το μοντέλο του «σχεδόν αλλά όχι και τόσο μέλος της ΕΕ», όπως έχει χαρακτηριστεί η σχέση της Νορβηγίας με την ΕΕ, από το Open Europe, θα επέτρεπε την είσοδο της Βρετανίας στις ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο υπό τον όρο να διατηρεί τους «πιο επαχθείς κανόνες της ΕΕ», επισημαίνεται, ακόμα.
Η επιλογή αυτή θα ήταν, ίσως, συμφέρουσα για την Βρετανία, μόνο υπό την προϋπόθεση διαπραγμάτευσης των όρων συμφωνίας και όχι την υιοθέτηση του μοντέλου της Νορβηγίας.
«Τα άσχημα νέα είναι ότι γενικότερα η εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ είναι κοστοβόρα σε σύγκριση με τα οφέλη που παραγάγει», τονίζει ο αναλυτής, Pawel Swidlicki, ενώ προσθέτει ότι η καλύτερη λύση για την Βρετανία και την μείωση του κόστους είναι «είτε η ριζική μεταρρύθμιση εντός της ΕΕ, είτε ένα Brexit και μια εφαρμογή ενός εμπορικού μοντέλου ολοκληρωτικά έξω από την ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης