Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ευρώ - Πτώση στα 0,80 δολ. έως τα τέλη του 2017

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ευρώ - Πτώση στα 0,80 δολ. έως τα τέλη του 2017
«Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα υποχωρήσει σημαντικά, αντικατοπτρίζοντας το χάσμα της οικονομικής ανάπτυξης και της νομισματικής πολιτικής, που ασκείται»
Χαμηλότερες εκτιμήσεις για την συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υιοθετεί η Goldman Sachs, η οποία «βλέπει» την ισοτιμία να πέφτει στα 0,80 δολάρια έως τα τέλη του 2017.
Αν και το ευρώ φαίνεται να σταθεροποιείται σήμερα, στα 1,0586 δολάρια, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι σύντομα θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία.
Η επιβεβαίωση της εκτίμησης της GS θα μεταφραστεί ως απώλεια του 40% της αξίας του κοινού νομίσματος της Ευρωζώνης έναντι του δολαρίου, μόλις μέσα σε μια 4ετία.
Σημειώνεται ότι και το ιαπωνικό νόμισμα γεν έχει χάσει το 47% της αξίας του την τελευταία 4ετία.
Η όμοια πορεία που ακολουθούν τα δύο νομίσματα, αντικατοπτρίζουν ακριβώς την αδυναμία της Ευρωζώνης και Ιαπωνίας, απέναντι στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η GS αναφέρει ότι η δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του δολαρίου, με το αντίθετο να συμβαίνει σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία.
Ενώ η ΕΚΤ και η Bank of Japan προβαίνουν σε πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Δεδομένων των συνθηκών, η Goldman Sachs, αναφέρει «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα μειωθεί σημαντικά, αντικατοπτρίζοντας το χάσμα της οικονομικής ανάπτυξης και της νομισματικής πολιτικής, που ασκείται».
Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως το QE της ΕΚΤ θα δημιουργήσει ρεύμα κεφαλαιακών εκροών προς τις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις από αυτές των ευρωπαϊκών ομολόγων, που σημειώνουν ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό ήταν στα 0,8225 δολάρια ανά ευρώ τον Οκτώβριο του 2000, όταν κυκλοφόρησε πρώτη φορά το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης