Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Ελαφρώς καλύτερος ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2014 – Αύξηση 3,4% του ΑΕΠ των G20

ΟΟΣΑ: Ελαφρώς καλύτερος ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2014 – Αύξηση 3,4% του ΑΕΠ των G20
Το 2014 αποτέλεσε ένα ακόμη απογοητευτικό έτος για την παγκόσμια οικονομία, που πάλευε να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 και της ύφεσης που ακολούθησ
Με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό αναπτύχθηκε η παγκόσμια οικονομία το 2014, καθώς η μέτρια αναζωογόνηση που καταγράφηκε στην Ευρωζώνη και η άνοδος στην Ινδία βοήθησαν να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση σε Κίνα και Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το συνδυασμένο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ομάδας των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών (G20) αυξήθηκε κατά 3,4% το 2014, ελαφρώς υψηλότερα έναντι της ανάπτυξης 3,2% που είχε καταγραφεί το 2013.
Σημειώνεται ότι οι G20 αποτελούν περί το 90% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.
Η άνοδος αυτή οφείλεται από την επιστροφή στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, όπου η οικονομική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,9%, όταν το 2013 είχε συρρικνωθεί κατά 0,5%.
Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ λίγο διαφοροποιήθηκε, ενώ στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 7,4% από 7,7%.
Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη, ενώ αντιθέτως η Ιαπωνία παρουσίασε οξεία επιβράδυνση.
Το 2014 αποτέλεσε ένα ακόμη απογοητευτικό έτος για την παγκόσμια οικονομία, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς πάλευε να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 και της ύφεσης που ακολούθησε.
Το 2015 δεν αναμένεται να είναι πολύ καλύτερο, με την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία να μάχονται να ενδυναμώσουν την αδύναμη οικονομική τους ανάπτυξη, την Κίνα να παρουσιάζει σημάδια περαιτέρω επιβράδυνσης και τη Ρωσία και τη Βραζιλία επίσης να παραπαίουν.
Τον Ιανουάριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις προοπτικές περισσοτέρων των 12 μεγαλυτέρων παγκοσμίως οικονομιών, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και του χρόνου θα ήταν κατά 0,3% χαμηλότερη έναντι πρότερων εκτιμήσεών του.
Πλέον αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2015 και 3,7% το 2016.
Η πιο αδύναμη του αναμενόμενου ανάπτυξη αντικατοπτρίστηκε στις διολισθαίνουσες τιμές του πετρελαίου, που οδήγησαν χαμηλότερα τα ποσοστά πληθωρισμού και με τις κεντρικές τράπεζες να απαντούν με ένα νέο κύμα μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.
Σημειώνεται ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων τον Φεβρουάριο, λιγότερο από έναν μήνα μετά την προηγούμενη μείωση επιτοκίων.
Η κίνηση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση από την ΕΚΤ του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιανουάριο, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε τη Δευτέρα.
Επίσης η κεντρική τράπεζα της Ινδίας μείωσε το βασικό της επιτόκια δύο φορές μέχρι τώρα το 2015, ενώ υπήρξε μια σειρά κινήσεων ποσοτικής χαλάρωσης από μικρότερες κεντρικές τράπεζες χωρών ανά τον κόσμο.
Τελευταία στη σειρά η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης, η οποία εκπλήσσοντας τους επενδυτές προχώρησε σε μείωση του βασικού της επιτοκίου σήμερα, Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015, στο 1,75% από 2% προηγουμένως.
Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη ήταν αμετάβλητη το τελευταίο τρίμηνο του 2014, με την οικονομική παραγωγή των G20 να ενισχύεται κατά 0,9% έναντι του τρίτου τριμήνου του ιδίου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης