Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lamassoure (Γαλλία): Η Ευρώπη πρέπει να επωφεληθεί από το σκάνδαλο LuxLeaks εναρμονίζοντας τις φορολογικές πολιτικές

Lamassoure (Γαλλία): Η Ευρώπη πρέπει να επωφεληθεί από το σκάνδαλο LuxLeaks εναρμονίζοντας τις φορολογικές πολιτικές
«Έχει έρθει η στιγμή, χάρη στο (σκάνδαλο) LuxLeaks για να αναγκάσουμε τους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν μια υπόθεση στην οποία χαίρονταν να κάνουν βήματα σημειωτόν»
Ευκαιρία για την Ευρώπη χαρακτήρισε το σκάνδαλο LuxLeaks ο Γάλλος ευρωβουλευτής Alain Lamassoure, ώστε να «υποχρεώσει» γρήγορα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εναρμονίσουν επιτέλους τις φορολογικές πολιτικές τους απέναντι στις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα ο Γάλλος ευρωβουλευτής που είναι επικεφαλής μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου η οποία έχει αναλάβει να ρίξει φως στις καταγγελόμενες φορολογικές πρακτικές τόνισε:
«Πάνε 20 χρόνια που δεσμευτήκαμε σε μια διαδικασία προσέγγισης της φορολογικής βάσης για τις εταιρείες, όμως αυτή η διαδικασία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί».
Ο Lamassoure προήδρευσε την Δευτέρα στην πρώτη συνεδρίαση αυτής της επιτροπής, στην οποία μετέχουν 45 ευρωβουλευτές.
«Έχει έρθει η στιγμή, χάρη στο (σκάνδαλο) LuxLeaks, να βγάλουμε αυτό το θέμα από τη χειμερία νάρκη για να αναγκάσουμε τους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν μια υπόθεση στην οποία χαίρονταν να κάνουν βήματα σημειωτόν» πρόσθεσε ο Γάλλος πολιτικός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο.
Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να συγκροτήσει μια ειδική επιτροπή που θα εξετάσει τις φορολογικές πρακτικές ορισμένων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές που αποκαλύφθηκαν στην περίπτωση του Λουξεμβούργου που είχε προχωρήσει σε φορολογικές συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους να καταβάλουν ελάχιστους φόρους.
Η επιτροπή θα πρέπει να εισηγηθεί προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των μεθόδων.
«Αν χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, φοβάμε ότι θα χάσουμε άλλη μια δεκαετία», υπογράμμισε ο Lamassoure. «Εμείς δεν είμαστε δικαστές αλλά νομοθέτες. Ο ρόλος μας δεν είναι να επιρρίψουμε ευθύνες στον τάδε ή στον δείνα», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητες που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ουσιαστικά είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι το θέμα της φορολογίας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης