Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πρεμιέρα» για το QE της ΕΚΤ - Στα 150 δισ. ευρώ οι αγορές ιταλικών ομολόγων

tags :
«Πρεμιέρα» για το QE της ΕΚΤ - Στα 150 δισ. ευρώ οι αγορές ιταλικών ομολόγων
Oμόλογα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου αγόρασε η ΕΚΤ
(upd) «Πρεμιέρα» έκανε σήμερα το πολυ-αναμενόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης αγόρασαν κρατικά ομόλογα - κυρίως - της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου.
Ας σημειωθεί πως από το πρόγραμμα της ΕΚΤ, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, εξαιρείται τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, η ΕΚΤ αγόρασε ιταλικά ομόλογα, συνολικής αξίας 150 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, επισημαίνει πως ο ισολογισμός της αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% έως τον Σεπτέμβριο του 2016, ως αποτέλεσμα της αγοράς assets.
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα της ΕΚΤ προβλέπει την αγορά ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων μηνιαίως και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.Ωστόσο οι αναλυτές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την ικανότητα της ΕΚΤ να πετύχει τον στόχο των 1,1 τρισ. ευρώ.
Η κίνηση της ΕΚΤ προέκυψε καθώς οι παραδοσιακές προσπάθειες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη εξαντλήθηκαν, την ώρα που οι συνεχείς μειώσεις επιτοκίων οδήγησαν το κόστος δανεισμού κοντά σε μηδενικά επίπεδα, όπως σχολιάζει το γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης.


Πρώτη ενημέρωση: 09:33, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης