Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Υπό κράτηση συνεργάτης του Sarkozy για τις καταγγελίες περί χρηματοδότησης του από τη Λιβύη

Γαλλία: Υπό κράτηση συνεργάτης του Sarkozy για τις καταγγελίες περί χρηματοδότησης του από τη Λιβύη
O Claude Guéant ήταν υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας επί προεδρίας Ν. Sarkozy
Υπό κράτηση τέθηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας επί προεδρίας Ν. Sarkozy, Claude Guéant, στο πλαίσιο της έρευνας για τις καταγγελίες ότι η προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου το 2007 χρηματοδοτήθηκε από τη Λιβύη, δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές.
Σε αυτή την υπόθεση, οι δικαστές ερευνούν την κατάθεση σε λογαριασμό του κ. Gueant 500.000 ευρώ, κάτι που ανακαλύφθηκε το 2013.
Ο Gueant, που υπήρξε επί 10 χρόνια το δεξί χέρι του κ. Sarkozy, δικαιολόγησε την ύπαρξη του ποσού λέγοντας ότι τα χρήματα προήλθαν από την πώληση σε Μαλαισιανό δικηγόρο δύο πινάκων του 17ου αιώνα, του Φλαμανδού ζωγράφου Άντρις φαν Έρτφελτ. Όμως ειδικοί αμφισβητούν ότι τα έργα αυτά έχουν τόσο μεγάλη αξία.
Ο πρώην υπουργός, ο οποίος έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας στο προεδρικό μέγαρο, τέθηκε υπό κράτηση νωρίς το πρωί, επεσήμαναν δικαστικές πηγές.
Οι κατηγορίες ότι η προεκλογική εκστρατεία του κ. Sarkozy (προέδρου της Γαλλίας από το 2007 ως το 2012) το 2007 χρηματοδοτήθηκε από τη Λιβύη είδαν πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών του 2012.
Ο δημοσιογραφικός ιστότοπος Mediapart είχε δημοσιεύσει τότε έγγραφο το οποίο ανέφερε ότι ο τότε ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είχε συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του κ. Sarkozy. Ο πρώην πρόεδρος το αρνείται.
Τον Απρίλιο του 2013 άρχισε δικαστική έρευνα «παθητική και ενεργητική δωροδοκία», αλλά και για «αθέμιτη άσκηση επιρροής» βασιζόμενη στις καταγγελίες αυτές.
Είναι η τρίτη φορά που ο κ. Gueant τίθεται υπό κράτηση για διαφορετικές υποθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης