Τελευταία Νέα
Διεθνή

Malaysia Airlines: Παραμένουν οι αμφιβολίες για ανάκαμψή της έναν χρόνο μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370

Malaysia Airlines: Παραμένουν οι αμφιβολίες για ανάκαμψή της έναν χρόνο μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370
Θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια συνεχίζουν να ανησυχούν τους επιβάτες, μετά τα δύο ατυχήματα
Έναν χρόνο μετά την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370, παραμένουν οι αμφιβολίες για το αν η Malaysia Airlines μπορεί να ανακάμψει, όχι μόνο από την οικονομική ζημία, αλλά και αυτήν στη φήμη της, που επήλθαν μετά το τραγικό δυστύχημα.
Ακόμη δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια από το αεροπλάνο της Malaysia Airways, που χάθηκε στις 8 Μαρτίου του 2014, ενώ πολλές είναι και οι θεωρίες για τον λόγο της εξαφάνισής του, που έχουν καταστήσει το ατύχημα το μεγαλύτερο μυστήριο στην αεροπορική ιστορία.
Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για κακή διαχείριση στην προσπάθεια αναζήτησης, αλλά και για τις σχέσεις με τις οικογένειες των 239 επιβαινόντων της πτήσης MH370, ενώ η δημόσια εικόνα και αντίδραση επιδεινώθηκε τον Ιούλιο του 2014, όταν η πτήση της Malaysia Airlines MH17 κατερρίφθη από πύραυλο πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια της διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Οι δύο τραγωδίες έπληξαν τον ισολογισμό της εταιρείας.
Στον τελευταίο ισολογισμό πριν ιδιωτικοποιηθεί από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, Khazanah Nasional, τον Δεκέμβριο, η αεροπορική εταιρεία εμφάνισε καθαρές ζημίες 576 εκατ. ρίνγκιτ (160 εκατ. δολ.) για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με τις ζημίες για τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 να φθάνουν το 1,320 δισ. ρίνγκιτ (362 εκατομμύρια δολάρια).
Θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια συνεχίζουν να ανησυχούν τους επιβάτες, μετά τα δύο ατυχήματα.
Αν και η Malaysia Airlines ήταν αδύνατο να παρέχει στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις εισιτηρίων, εκτιμάται ότι διατηρούνται υψηλά, με την εταιρεία να σημειώνει ότι τα αεροσκάφη της ήταν πλήρη κατά τη διάρκεια του Νέου Σεληνιακού Έτους τον περασμένο μήνα, με τους επιβάτες να επωφελούνται από τις ελκυστικές προσφορές.
Αυτή την εβδομάδα το κρατικό ταμείο Khazanah ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα για την ανάκαμψη της εταιρείας στο πλαίσιο ενός προγράμματος 12 σημειών, όπως μείωση 10% στις παγκόσμιες θέσεις, περικοπές 6.000 θέσεων εργασίας και εκ νέου αξιολόγηση των διεθνών δρομολογίων προς τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Εκτιμάται ότι με αυτά τα δραστικά μέτρα θα αποκατασταθεί η κερδοφορία της αεροπορικής εταιρείας μέχρι το 2017.
Επίσης, αρκετοί εκτιμούν ότι η πρόσφατη πτώση στην τιμή του πετρελαίου αποτελεί ένα επιπλέον χέρι βοηθείας προς την εταιρεία, με τον αναλυτή της Maybank Investment Bank, Mohsin Aziz, να σημειώνει ότι αν οι τιμές του πετρελαίου παραμένει στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί τώρα, τότε η Malaysia Airlines ίσως να επιστρέψει στα κέρδη ακόμη και φέτος.

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης