Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 7 μηνών η οικονομική ανάπτυξη – Στις 53,3 μονάδες ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 7 μηνών η οικονομική ανάπτυξη – Στις 53,3 μονάδες ο σύνθετος PMI
Για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014 καταγράφεται επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας και στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης
Επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομικής παραγωγής στην Ευρωζώνη για τρίτο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, φθάνοντας μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Ιούλιο.
Ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες, καταδεικνύοντας επέκταση για δωδέκατο συνεχή μήνα, αν και διαμορφώθηκε σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων (53,5 μονάδες), όμως ενισχυμένος έναντι του Ιανουαρίου, όταν είχε διαμορφωθεί στις 52,6 μονάδες.
Ο PMI υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 53,7 μονάδες έναντι των 52,7 τον Ιανουάριο.
Για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014 καταγράφεται επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας και στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, υπήρξαν σαφή σημάδια για την οικονομική αναβίωση της Ευρωζώνης, με ισχυρές εισροές νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και αυξημένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη, που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να συνεχιστεί τον Μάρτιο.
Τα εξαιρετικά θετικά στοιχεία τοποθετούν το AEΠ της ζώνης του ευρώ σε τροχιά να φθάσει το 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Με την απασχόληση να αυξάνεται με τον ισχυρότερο ρυθμό εδώ και τριάμισι έτη, η ανεργία θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω από το 11,2% που διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο.
Μια χαλάρωση στον ρυθμό με τον οποίοι οι εταιρείες προχωρούν σε μείωση τιμών, υποδηλώνει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα συνεχίσει να διαμορφώνεται σε μετριοπαθή επίπεδα.
Όπως σημειώνεται, ο Φεβρουάριος ήταν ο πρώτος μήνας από τον περασμένο Απρίλιου όπου όλες οι τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης κατέγραψαν αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Το πιο ενθαρρυντικό σημάδι είναι οι ενδείξεις αναβίωσης της ανάπτυξης στη Γαλλία, όπου η επέκταση του τομέα υπηρεσιών αντιστάθμισε τη «βύθιση» του μεταποιητικού κλάδου.
Οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία και την Ισπανία, που είναι σε τροχιά ανάπτυξης τουλάχιστον 1% και 0,7% αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο.
Περισσότερο μετριοπαθής η ανάπτυξη (0,3%) στη Γερμανία, ενώ Γαλλία και Ιταλία είναι σε τροχιά ανάπτυξης περί το 0,2% και 0,1% αντίστοιχα.
Οι προοπτικές για όλες τις χώρες είναι πιο λαμπρές, σημειώνει ο οικονομολόγος της Markit, ο οποίος επισημαίνει ότι οι ανησυχίες για ένα Grexit και μια μετάδοση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί και προσθέτει ότι το πιο αδύναμο ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των εξαγωγών και το πιο σημαντικό ίσως, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα μπορούσε να τονώσει την οικονομία μέσα στο 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης