Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο πάρτι στα χρηματιστήρια - Οι φωνές για φούσκα και ο κίνδυνος μνημειώδους διόρθωσης που ελλοχεύει

tags :
Παγκόσμιο πάρτι στα χρηματιστήρια - Οι φωνές για φούσκα και ο κίνδυνος μνημειώδους διόρθωσης που ελλοχεύει
Σε νέα ιστορικά υψηλά οι διεθνείς αγορές – Για κάποιους, απαιτείται απλώς μια ισχυρή αφορμή, τύπου Lehman Brothers για να αρχίσει να… ξηλώνεται το… bull market
Εξακολουθούν να «τρελαίνουν» κόσμο οι μεγάλες διεθνείς αγορές πετυχαίνοντας αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ, συνεχίζοντας ένα ισχυρότατο – πολυετές – bull market, αψηφώντας όλες τις «φωνές» για υπερβολές, για φούσκα, για «κούφια» άνοδο κ.ο.κ.
Οι παγκόσμιες αγορές έχουν γίνει σχεδόν κατ’ απόλυτο τρόπο συγκοινωνούντα δοχεία πλέον, καθώς μέσω της τεχνολογίας τα κεφάλαια πλέον «ταξιδεύουν» και ανακυκλώνονται με απίστευτες ταχύτητες, ενώ οι… ίδιες – παγκοσμιοποιημένες – ειδήσεις, επηρεάζουν δομικά όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Χθες οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν σε νέα ρεκόρ, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να σπάει το φράγμα των 5.000 μονάδων πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ 15ετίας, ενώ Dow Jones και S&P 500 εκτινάχτηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά!
Με ισχυρή ώθηση από τη μεταποιητική δραστηριότητα του Φεβρουαρίου αλλά και τη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, ο Dow Jones έκλεισε στο ιστορικό υψηλό των 18.289 μονάδων (+0,86%), ο S&P 500, ο λεγόμενος και… δείκτης των δεικτών έκλεισε στις 2.117 μονάδες (+0,61%), ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 5.008 μονάδες (+0,90%), σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2000.
Ας σημειωθεί πως είναι μόλις η τρίτη φορά, όπου ο Nasdaq ξεπερνάει τις 5.000 μονάδες.
Παράλληλα, ο σημαντικότερος δείκτης της Ευρώπης, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης που «εκπροσωπεί» την γερμανική οικονομία που είναι πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο, κλείνει διαρκώς σε νέα ιστορικά υψηλά, κινούμενος σήμερα για 10η συνεχή ημέρα ανοδικά!
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Xetra DAX έχοντας ήδη συμπληρώσει 9ήμερο ανοδικό σερί, βρίσκεται σήμερα στις 11.442 μονάδες με νέα άνοδο 0,30%!
Επίσης, σε νέα ιστορικά υψηλά βρίσκεται και ο FTSE 100 του Λονδίνου!

Η τεράστια ανακυκλούμενη ρευστότητα και η υπερδιόγκωση της επενδυτικής βιομηχανίας

Που το πάνε λοιπόν οι διεθνείς αγορές; Η άνοδός τους «πατάει» σε στέρεο έδαφος ή είναι προϊόν της τεράστιας ανακυκλούμενης ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα λόγω της υπερδιόγκωσης της επενδυτικής βιομηχανίας;
Και μπορεί η γερμανική οικονομία όντως να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, όμως η Ευρώπη γενικότερα ίσως δεν δικαιολογεί τέτοιο – συλλήβδην – «πανηγύρι», καθώς πρόκειται για ήπειρο που γερνά, που είναι κουρασμένη αλλά και κορεσμένη γενικότερα.
Ο λεγόμενος… τρίτος κόσμος αντεπιτίθεται, απειλώντας τόσο την Ευρώπη όσο και την Αμερική, προξενώντας δομικές αλλαγές σε όλο τον οικονομικό, βιομηχανικό, επιχειρηματικό «μηχανισμό».
Παράλληλα, τα αλλεπάλληλα χρηματιστηριακά ρεκόρ των αγορών έρχονται παρ’ ότι υπάρχουν τεράστια θέματα ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε γεωστρατηγικό επίπεδο, η κατάσταση μυρίζει… μπαρούτι σε πάρα πολλές περιοχές. Ποτέ τις τελευταίες δύο δεκαετίες το γεωστρατηγικό ρίσκο δεν ήταν τόσο ψηλά, ποτέ ήπειρος όπως η Ευρώπη δεν είχε τόσο μεγάλα θέματα με υπερδύναμη όπως η Ρωσία, ενώ υπάρχει και η απειλή των ISIS για όλο το δυτικό κόσμο!
Εύλογες λοιπόν οι φωνές για… φούσκα στα διεθνή χρηματιστήρια, φωνές βεβαίως που έχουν ξεκινήσει εδώ και μια… διετία, αλλά η πτώση – διόρθωση δεν έχει έρθει ακόμη.
Για κάποιους, απαιτείται απλώς μια ισχυρή αφορμή, τύπου Lehman Brothers για να αρχίσει να… ξηλώνεται το… bull market, που για πολλούς είναι ανεδαφικό.
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 15 χρόνια, έχει υπάρξει ίσως στρεβλή υπερδιόγκωση της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας!
Αναφερόμαστε στην τεράστια μόχλευση και στο εν πολλοίς ανεξέλεγκτο επενδυτικό σύστημα παγκοσμίως. Στα χρηματιστήρια «παίζονται» ποσά που δεν υπάρχουν. Οι χώρες (αθροιστικά) χρωστούν χρήματα που ποτέ δεν υπήρξαν, ούτε θα υπάρξουν ποτέ. Τα χρηματιστήρια και η χρηματοοικονομική βιομηχανία έχει προ πολλού αποκοπεί από την πραγματική οικονομία και γι’ αυτό βλέπουμε φαινόμενα τεράστιας στρέβλωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης