Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν θα πραγματοποιηθούν νέα stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2015

Δεν θα πραγματοποιηθούν νέα stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2015
Η ΕΒΑ θα διενεργήσει μια άσκηση διαφάνειας, η οποία θα παρέχει λεπτομερή στοιχεία για τον ισολογισμό και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών της ΕΕ
Να μην πραγματοποιηθούν νέα stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2015, αποφάσισαν οι ευρωπαϊκές αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι το Φθινόπωρο του 2014 ολοκληρώθηκαν οι προηγούμενες ασκήσεις αντοχής στις μεγαλύτερες και συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες περιείχαν stress test και AQR (αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού), ώστε να περάσει ο έλεγχος τους στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στη συνεδρίαση στις 24 Φεβρουαρίου 2015, το συμβούλιο εποπτών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), αποφάσισε να μην προβεί σε τεστ αντοχής σε ολόκληρη την ΕΕ το 2015 και να ξεκινήσει την προετοιμασία για την επόμενη άσκηση το 2016.
Αντί της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, το 2015, η ΕΒΑ θα διενεργήσει μια άσκηση διαφάνειας, όπως αυτή που διενεργήθηκε το 2013, η οποία θα παρέχει λεπτομερή στοιχεία για τον ισολογισμό και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών της ΕΕ.
Αυτή η απόφαση έχει κοινοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΒΑ, η απόφαση να μην υπάρξει προσομοίωση ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ το 2015 προήλθε από την αναγνώριση της προόδου που έχει γίνει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για την ενίσχυση των κεφαλαιακών τους θέσεων μετά τις αξιολογήσεις της ποιότητας ενεργητικού και των τεστ αντοχής του 2014.
Επιπλέον, υπήρξαν προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων, η οποία οδήγησε τις τράπεζες να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους με πάνω από 200 δισ. ευρώ, πριν ξεκινήσει η άσκηση το 2014.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των τραπεζών της ΕΕ σήμερα έχει Core Tier 1 πάνω από 12% έναντι 9,2% το Δεκέμβριο του 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης