Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Μέτρια η ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου τον Φεβρουάριο – Στις 51 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Μέτρια η ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου τον Φεβρουάριο – Στις 51 μονάδες ο PMI
Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία οδήγησαν την αύξηση στην απασχόληση του τομέα, όμως περαιτέρω περικοπές καταγράφηκαν σε Γαλλία και Αυστρία
Αδύναμος παρέμεινε ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, με τον σχετικό δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 51 μονάδες, αμετάβλητος έναντι του υψηλού έξι μηνών που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, αλλά κατώτερος έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων για διαμόρφωσή του στις 51,1 μονάδες.
Ίδιος παρέμεινε και ο ρυθμός επέκτασης στην μεταποιητική παραγωγή, παρά μια ελαφρά άνοδο στην ανάπτυξη των νέων παραγγελιών σε υψηλό επτά μηνών.
Παράλληλα, η απασχόληση στον κλάδο ενισχύθηκε για έκτο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, με τον ρυθμό ανάπτυξης των θέσεων εργασίας να είναι ο καλύτερος αυτό το διάστημα.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, ο μεταποιητικός κλάδος στην ζώνη του ευρώ μόλις που αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας την αδυναμία που επικρέμαται πάνω από την οικονομία της περιοχής.
Ωστόσο, παρά την απογοητευτική τελική εικόνα, επιμέρους τμήματα της μεταποιητικής οικονομίας κινούνται ξεκάθαρα σε διαφορετική ταχύτητα.
Τους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι ο μεταποιητικός κλάδος όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ θα αναπτύξει ταχύτητα, καθώς το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα θα ενισχυθούν από το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας, σημειώνει ο οικονομολόγος της Markit.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει τις εξαγωγές, ενώ σημειώνει την ισχυρότερη ανάπτυξη εδώ και 15 χρόνια στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των εξαγωγών στην Ισπανία.
Εν τω μεταξύ, Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία παρουσιάζουν μέτριους ρυθμούς επέκτασης, αν και στην περίπτωση της Ιταλίας είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ανάπτυξη τουλάχιστον ενισχύεται, ωθούμενη από τις αυξημένες εξαγωγές.
Το ανησυχητικό, σημειώνεται, είναι ότι παραμένει η αδυναμία του μεταποιητικού τομέα στη Γερμανία.
Γαλλία, Ελλάδα και Αυστρία αποτελούν τα βαρίδια, καθώς και οι τρεις είδαν τον μεταποιητικό κλάδο τους να συρρικνώνεται για μια ακόμη φορά τον Φεβρουάριο.
Τις μεγαλύτερες ανησυχίες, επισημαίνει ο οικονομολόγος της Markit, προκαλεί η Γαλλία, όχι μόνο επειδή μένει πίσω έναντι όλων των υπολοίπων χωρών, αλλά επίσης διότι είναι η μόνη χώρα που επιταχύνεται η ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης