Τελευταία Νέα
Διεθνή

Constancio (ΕΚΤ): Καθησυχάζει σχετικά με τις αγορές ομολόγων του προγράμματος QE της ΕΚΤ

Constancio (ΕΚΤ): Καθησυχάζει σχετικά με τις αγορές ομολόγων του προγράμματος QE της ΕΚΤ
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι δεν θα υπάρχουν στις αγορές οι ποσότητες ομολόγων που προτίθεται να αγοράσει η ΕΚΤ
Να υποβαθμίσει τις ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να βρει αρκετά ομόλογα ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως έχει προγραμματιστεί, προσπάθησε ο αντιπρόεδρος της EΚΤ, Vitor Constancio.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει την αγορά ομολόγων 60 δισ. ευρώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016.
Αρκετοί επενδυτές ανησυχούν ότι πολλά ομόλογα με κορυφαία βαθμολογία, ειδικά της Γερμανίας, είναι ήδη περιορισμένα σε αριθμό.
Σημειώνεται ότι τα γερμανικά κρατικά ομόλογα θα αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο των αγορών, ή περί τα 12 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Ο V. Constancio ανέφερε ότι τα διαθέσιμα ομόλογα για αγορές ανέρχονται σε 4 τρισ. ευρώ, μια «βαθιά» αγορά για πολλούς επενδυτές και πρόσθεσε ότι δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόβλημα.
Το γερμανικό δημόσιο αναμένεται να εκδώσει φέτος 147 δισ. ευρώ επιλέξιμων ομολόγων, με λήξεις από δύο έως 30 έτη, ενώ ομόλογα 132 δισ. ευρώ θα ωριμάσουν, κάτι που σημαίνει καθαρές νέες εκδόσεις ύψους μόλις 15 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.
Συνολικά, βάσει του σχεδιασμού της, η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει 215 δισ. ευρώ γερμανικά κρατικά ομόλογα μεταξύ του Μαρτίου 2015 και του Σεπτεμβρίου 2016, 26 φορές περισσότερα από εκείνα που αναμένεται να διαθέσει το διάστημα αυτό, σημειώνει η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης