Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισλαμικό Κράτος πουλά στο Λονδίνο συριακά έργα τέχνης που λεηλάτησε

Το Ισλαμικό Κράτος πουλά στο Λονδίνο συριακά έργα τέχνης που λεηλάτησε
Ένα μόνο αντικείμενο θα μπορούσε να αξίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια, τονίζεται
Περίπου 100 συριακά τεχνουργήματα, που λεηλατήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, εισήχθησαν λαθραία στη Βρετανία και πωλήθηκαν προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τις δραστηριότητες της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, προειδοποιούν ειδικοί για εγκλήματα τέχνης και αρχαιολόγοι, σύμφωνα με βρετανικά ειδησεογραφικά μέσα που επικαλείται η εφημερίδα Washington Post.
Στα έργα αυτά, που φέρεται να έχουν πωληθεί στο Λονδίνο, περιλαμβάνονται χρυσά και ασημένια βυζαντινά νομίσματα, όπως επίσης και ρωμαϊκά κεραμικά και γυάλινα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Times, το φαινόμενο αυτό είναι συγκρίσιμο με τη βιομηχανία των «ματωμένων διαμαντιών» στην Αφρική, καθώς από τα χρήματα πώλησής τους χρηματοδοτήθηκαν πόλεμοι και συμπλοκές κατά μήκος της αφρικανικής ηπείρου.
Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στους Times ο διευθυντής του Art Recovery International, Christopher Marinello, «με πλησιάζουν συνεχώς σχετικά με λεηλατημένα αντικείμενα, είτε άμεσα από κάποιον που προσπαθεί να τα πουλήσει είτε με εικόνες που στάλθηκαν σε κάποιον που έχει προσφερθεί να τα αγοράσει» και προσθέτει ότι ένα μόνο αντικείμενο θα μπορούσε να αξίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια, όμως όσο περισσότερο πολύτιμο και μοναδικό είναι, τόσο πιο μεγάλος έλεγχος θα υπάρξει, κάτι που κάνει τους συλλέκτες να αποφεύγουν τα πιο πολύτιμα αντικείμενα.
Η τάση, σύμφωνα με τον Chr. Marinello, είναι να πωλούνται τα αντικείμενα μέσης τιμής, που δεν «ξεχωρίζουν».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται τις δηλώσεις του αρχαιολόγου Michael Danti, της Πρωτοβουλίας Κληρονομιάς στη Συρία, είναι γνωστό ότι σε αυτή την υπόθεση εμπλέκεται το Ισλαμικό Κράτος.
«Βλέπουμε μεγάλες λεηλασίες στις περιοχές που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το Ισλαμικό Κράτος», σημειώνει και προσθέτει ότι η τρομοκρατική οργάνωση ελέγχει το λαθρεμπόριο.
Το λαθρεμπόριο εκτιμάται ότι γίνεται μέσω Τουρκίας, Ιορδανίας και Λιβάνου, σύμφωνα με τους Times, διαδρομές επίσης γνωστές για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων.
Σύμφωνα με τον Robert Jenrick, μέλος του Κοινοβουλίου και πρώην διευθυντή του οίκου δημοπρασιών Christie's, αποκάλεσε το εμπόριο «τη μεγαλύτερη απειλή για τον πολιτισμό από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και επίσης σημαντική πηγή εσόδων για το Ισλαμικό Κράτος και το καθεστώς Άσαντ».
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο R. Jenrick, τέτοια έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην ανοιχτή αγορά.
Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η αστυνομία είχε «τέσσερις ανοιχτές έρευνες, που όμως απαιτούν συνεργασία με ξένες υπηρεσίες» σχετικά με το θέμα, όμως πρόσθεσε ότι συλλήψεις δεν έχουν γίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης