Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετική η Κομισιόν για την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων – Ζητά ταχεία και αποφασιστική εφαρμογή

Θετική η Κομισιόν για την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων – Ζητά ταχεία και αποφασιστική εφαρμογή
Η νέα κυβέρνηση να επεξεργαστεί ό, τι είναι προς το παρόν ακόμα γενικές δεσμεύσεις και να μετατρέψει αυτές σε σαφείς δράσεις πολιτικής
Ως μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος προσαρμογής κρίνουν την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, και ο Επίτροπος Pierre Moscovici.
Σε επιστολή που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σχετικά με τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρεται ότι οι «υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις μεταρρύθμισης της ελληνικής κυβέρνησης που απεστάλησαν χθες στον Πρόεδρο του Eurogroup.
Η λίστα έχει προηγηθεί των εποικοδομητικών ανταλλαγών απόψεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων οργάνων.
Κατά την άποψη της Επιτροπής, ο κατάλογος αυτός είναι αρκετά εκτενής ώστε να είναι μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης, όπως προβλέπεται από το Eurogroup κατά την τελευταία συνεδρίασή του.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταξύ άλλων, μέσω των προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμό φορολογικών και τελωνειακών διοικήσεων, καθώς και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης τις δεσμεύσεις στον τομέα των στατιστικών και θεωρεί ζωτικής σημασίας ότι η θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανώτερων διοικητικών στελεχών της, πρέπει να τηρείται σε κάθε περίπτωση.
Περαιτέρω δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις σε αυτούς και άλλους βασικούς τομείς αναμένεται να δοθούν και συμφωνηθούν πριν από το τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας.
Η Επιτροπή προσβλέπει στη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση και ότι θα επεξεργαστεί ό, τι είναι προς το παρόν ακόμα γενικές δεσμεύσεις και τη μετατροπή αυτών σε σαφείς δράσεις πολιτικής.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει την προθυμία της να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια σε βασικούς τομείς για να βοηθήσει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών.
Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία η Ελλάδα να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 για να απέχει από κάθε μονομερή ενέργεια μέτρων και αλλαγής των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς της στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τα θεσμικά όργανα.
Η αποφασιστική και ταχεία εφαρμογή των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις θα είναι το κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης", καταλήγει η επιστολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης