Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 7 μηνών ο σύνθετος PMI τον Φεβρουάριο – Ανήλθε στις 53,5 μονάδες

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 7 μηνών ο σύνθετος PMI τον Φεβρουάριο – Ανήλθε στις 53,5 μονάδες
Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011 αναπτύχθηκε η αγορά εργασίας
Υψηλό επτά μηνών «χτύπησε» η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, η Markit, με την αγορά εργασίας να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011.
Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2015 ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε σε υψηλό επτά μηνών και συγκεκριμένα στις 53,5 μονάδες από 52,6 μονάδες τον Ιανουάριο.
Η ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε για τρίτο συνεχή μήνα, ωθούμενη από την ισχυρή ζήτηση και μετά τη στασιμότητα που καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2014.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, τα στοιχεία Φεβρουαρίου του δείκτη PMI χρωματίζουν μια εικόνα βελτίωσης της οικονομικής υγείας της Ευρωζώνης.
Απτόητη από τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση, η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής φαίνεται έτοιμη να κερδίσει επιπλέον έδαφος τους προσεχείς μήνες.
Η οικονομία, σημειώνει ο οικονομολόγος της Markit, είναι σε τροχιά ανάπτυξης τουλάχιστον 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία για τον Μάρτιο δεν θα είναι απογοητευτικά.
Ακόμη περισσότερο ενθαρρυντικό είναι ο ταχύς ρυθμός δημιουργίας θέσεων απασχόλησης που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.
Η απασχόληση αυξάνεται με τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 2011, καθώς οι επιχειρηματίες είναι περισσότερο αισιόδοξοι και είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε προσλήψεις ώστε να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.
Όπως σημειώνει, με την υιοθέτηση από την ΕΚΤ του προγράμματος «μπαζούκα» ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο, η επιχειρηματική αισιοδοξία έχει ενισχυθεί στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τριάμισι χρόνια.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τομέα υπηρεσιών όπου οι χαμηλές τιμές πυροδοτούν την ανάπτυξη, ενώ κύρια πηγή ανησυχίας εξακολουθεί να παραμένει η αδυναμία του μεταποιητικού τομέα.
Σημαντική εξέλιξη για τον μήνα Φεβρουάριο, σημειώνει ο οικονομολόγος της Markit, είναι το γεγονός ότι η Γαλλία ξέφυγε από τη στασιμότητα, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ να παρουσιάζει την ισχυρότερη ανάπτυξη από τα μέσα του 2011.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης