Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δανία: Διπλό τρομοκρατικό χτύπημα με 2 νεκρούς - Σε συλλήψεις προχωρούν οι αρχές - Νεκρός ο ύποπτος

tags :
Δανία: Διπλό τρομοκρατικό χτύπημα με 2 νεκρούς - Σε συλλήψεις προχωρούν οι αρχές - Νεκρός ο ύποπτος
«Γευτήκαμε την πικρή γεύση του φόβου και της αδυναμίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Helle Thorning-Schmidt.
(upd11) Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες - μεταξύ αυτών και ο δράστης - είναι ο τραγικός απολογισμός της διπλής επίθεσης εχθές, Σάββατο, στην Κοπεγχάγη, με στόχο έναν σουηδό σκιτσογράφο και μια συναγωγή στο κέντρο της δανικής πρωτεύουσας.
«Γευτήκαμε την πικρή γεύση του φόβου και της αδυναμίας που θέλει να προκαλέσει η τρομοκρατία. Αλλά, ως κοινωνία, δώσαμε τη δική μας απάντηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Helle Thorning-Schmidt.
«Επιχείρηση-σκούπα» διενεργούν οι αστυνομικές αρχές στην Κοπεγχάγη, σαρώνοντας την περιοχή όπου εντοπίστηκε και σκοτώθηκε ο βασικός ύποπτος για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα εχθές, Σάββατο, στη δανική πρωτεύουσα.
Οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στη σύλληψη δύο υπόπτων, ενώ οι έρευνες σε σπίτια της περιοχής Νέρεμπρο συνεχίζεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει εντοπιστεί σπίτι όπου υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες να καταφύγει ο ύποπτος.
«Βασιζόμαστε την εκτίμηση ότι το εν λόγω πρόσωπο πιθανότατα εμπνεύστηκε από τα γεγονότα του Charlie Hebdo στο Παρίσι. Ενδέχεται να εμπνεύστηκε από την ισλαμιστική προπαγάνδα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε αξιωματούχος των υπηρεσιών Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας.

















Το πρώτο χτύπημα σημειώθηκε στις 16.30 (ώρα Ελλάδος) το Σάββατο με στόχο καφετέρεια όπου βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση με θέμα «Τέχνη, βλασφημία και η ελευθερία της έκφρασης».
Σε αυτή συμμετείχε ο σουηδός καλλιτέχνης Lars Vilks, ο οποίος το 2007 είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από ισλαμικές οργανώσεις εξαιτίας σκίτσων που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ ως σκύλο.
Ακολούθησε δεύτερη επίθεση σε συναγωγή, ενώ τα ξημερώματα η αστυνομία άνοιξε πυρ κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό, σκοτώνοντας τον άνθρωπο που πιστεύεται ότι βρισκόταν πίσω από από τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο άνδρας που έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας ήταν γνωστός στις αρχές και, όπως αναφέρουν τα δανικά ΜΜΕ, πρόκειται για 22χρονο νεαρό που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δανία.

Σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό βρίσκεται η δανική πρωτεύουσα.



Previous
Στην πρώτη επίθεση στην καφετέρεια, οι δύο δράστες άνοιξαν πυρ μέσα από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και κατόρθωσαν να διαφύγουν, ωστόσο το όχημά τους εντοπίστηκε αργότερα από την αστυνομία.
Ακολούθησε και δεύτερη επίθεση στην πόλη, σε συναγωγή στο κέντρο της Κοπεγχάγης, όπου σκοτώθηκε ένας άνδρας και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Την ώρα του «χτυπήματος», στη συναγωγή ήταν σε εξέλιξη μία εκδήλωση, ενώ ο άνδρας που έχασε τη ζωή του ήταν ένας νεαρός Εβραίος ο οποίος επέβλεπε τις εισόδους του κτιρίου.Αργότερα, σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομικούς και έναν άνδρα, σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην περιοχή της δεύτερης επίθεσης.
Ο άνδρας, που άνοιξε πρώτος πυρ όταν οι αστυνομικοί του ζήτησαν να σταματήσει, έπεσε νεκρός και οι αρχές θεωρούν ότι αυτός ήταν πίσω από τις επιθέσεις που είχαν προηγηθε
Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και, κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της χώρας.
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία ενός άνδρα που θεωρείται ύποπτος, η οποία ελήφθη από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.


Σύμφωνα με την αστυνομία, τα πυρά ανταπέδωσαν σωματοφύλακες που βρίσκονταν στο σημείο.
«Διεξάγουμε εντατικές έρευνες για να εξιχνιάσουμε το τρομοκρατικό χτύπημα», ανάφερε στο CNN αξιωματικός της δανικής αστυνομίας.
«Υπάρχει πολύ ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στην Κοπεγχάγη αυτή την ώρα», προσέθεσε.


Επίσης, στην εκδήλωση παρευρισκόταν και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κοπεγχάγη, François Zimeray.
«Μας πυροβόλησαν από έξω. Είχαν την ίδια πρόθεση όπως [στην επίθεση της 7ης Ιανουαρίου] στο Charlie Hebdo, με τη διαφορά ότι δεν κατόρθωσαν να εισβάλλουν», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο γάλλος πρέσβης.
«Όλοι, φυσικά, στην αίθουσα πανικοβλήθηκαν και άρχισαν αν τρέχουν…Απλώς κρυβόμασταν και ελπίζαμε για το καλύτερο», δήλωσε ο Dennis Meyhoff Brink που ήταν μεταξύ των 30 παρευρισκομένων στην εκδήλωση.


Σύμφωνα με δανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται ο Guardian, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν 30 τρύπες από σφαίρες στην τζαμαρία της καφετέριας «Krudttønden».
Την επίθεση, την οποία αποκάλεσε «τρομοκρατική», καταδίκασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Laurent Fabius.
Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργός Εσωτερικών, Bernard Cazeneuve, ο γάλλος πρόεδρος François Hollande έχει ήδη εκφράσει τη συμπαράστασή του στον δανό πρωθυπουργό Helle Thorning-Schmidt.
«Συντετριμμένος και ιδιαίτερα ανήσυχος για τους πυροβολισμούς» δήλωσε ο δήμαρχος της Κοπεγχάγης, Mayor Frank Jensen, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Tweeter.
Τη συμπαράστασή τους προς τον δήμαρχο Jensen έσπευσαν να εκφράσουν αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η γαλλίδα ομόλογός του, Anne Hidalgo.
«Εκ μέρους των Παριζιάνων, εκφράζω την πλήρη μου υποστήριξη», σχολίασε στο Tweeter η δήμαρχος.

(Πρώτη ενημέρωση: Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 19.08)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης