Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Η χώρα όπου ένα αναψυκτικό είναι ακριβότερο από μια…χειροβομβίδα!

tags :
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Η χώρα όπου ένα αναψυκτικό είναι ακριβότερο από μια…χειροβομβίδα!
Κάποιος δύναται να βρει ευκολότερα μια χειροβομβίδα, από μία Coca-Cola
Στην πόλη Bangui της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, σοκάρει η δήλωση του επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατιωτικής ομάδας για την προστασία της περιοχής, σύμφωνα με την οποία, μεγαλύτερη απειλή στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, είναι το πόσο εύκολα κάποιος μπορεί να αγοράσει...οβίδα!
«Είναι ευκολότερο και φθηνότερο από τα να αγοράσεις Coca-Cola», ανέφερε ειδικότερα ο επικεφαλής της ομάδας.
Η περιοχή βρίσκεται για μεγάλο διάστημα σε καθεστώς αναρχίας και χάους, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, που τάραξαν την χώρα.
Η κατάσταση «ξέφυγε» τον Μάρτιο του 2013 όταν ομάδα μουσουλμάνων ανταρτών, που απαντούν στο όνομα Seleka, ανέτρεψαν τον μέχρι τότε πρόεδρο F.Bozize.
Η νέα αυτή πραγματικότητα δεν ήρθε καθόλου ομαλά, καθώς σε όλη την επικράτεια σημειώθηκαν βίαια επεισόδια και αναρίθμητες δολοφονίες.
Παρόλο που μετά την αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό, η Seleka, όρισε δικό της πρόεδρο, τον M.Djotodia, οι ισορροπίες δεν επανήλθαν σε κανένα επίπεδο με αποτέλεσμα την διάλυση της νέας πολιτική δύναμης τον Ιανουάριο του ’14.
Η ευάριθμη ομάδα, που δημιουργήθηκε από μέλη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, με όνομα EUFOR, ανέλαβε δράση τον προηγούμενο Απρίλιο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.
Η χώρα, έχει φτάσει σε σημείο απόλυτου διχασμού χωρίς ένδειξη βελτίωσης ή αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Στην πόλη Bangui της Κεντροαφρικανική ς δημοκρατίας, η ασφάλεια αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση, διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της στρατιωτικής ομάδας.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εγκληματικότητα», προσθέτει, «δεν μπορούμε να πούμε ότι λειτουργούν οργανωμένα, αλλά έχουν συσταθεί μικρές εγκληματικές οργανώσεις προσπαθώντας να ληστέψουν ό,τι μπορούν καθώς αυτό είναι το μόνο που ξέρουν να κάνουν».
Ξεκάθαρα, ωστόσο, την μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή, όχι μόνο για τις τοπικές αμυντικές μονάδες αλλά και για τα Ηνωμένα Έθνη είναι η ευκολία με την οποία, οι ντόπιοι, έχουν πρόσβαση σε μια χειροβομβίδα, η οποία μάλιστα έρχεται σε προνομιακή τιμή, κάτω του 1 δολαρίου.
Πλέον, η υπεράσπιση και προστασία της περιοχής θα περάσει στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών. Προβλέπεται η αποστολή στρατιωτικής τους δύναμης που απαντά στο όνομα Minusca, αποτελούμενη από 10 χιλ. περίπου στρατιώτες και 2 χιλ. αστυνομικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας.
Τον Μάρτιο η στρατιωτική ομάδα EUFOR, θα αποχωρήσει από την περιοχή, δίνοντας στη θέση τους στη Minusca.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης