Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ελαφρά ενίσχυση του μεταποιητικού κλάδου τον Ιανουάριο – Στις 51 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Ελαφρά ενίσχυση του μεταποιητικού κλάδου τον Ιανουάριο – Στις 51 μονάδες ο PMI
Ενθαρρυντικά τα νέα για τη δυναμική ανάπτυξη σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ολλανδία, προβληματισμός για Ελλάδα, αλλά και Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία
Ελαφρά ενίσχυση του μεταποιητικού κλάδου καταγράφηκε στις αρχές του νέου έτους στην Ευρωζώνη, παρουσιάζοντας σημάδια εξόδου από τη στασιμότητα, αν και ο ρυθμός επέκτασης παρέμεινε απογοητευτικά πενιχρός, δικαιώνοντας την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις για την αναζωογόνηση της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 51 μονάδες, σύμφωνα και με τις αρχικές εκτιμήσεις, ελαφρά υψηλότερα των 50,6 μονάδων που είχε διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Chris Williamson, το πρόγραμμα «μπαζούκα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ευρείας κλίμακας ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία της ζώνης του ευρώ μέσω της βελτιωμένης επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της αποδυνάμωσης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Η πτώση του ευρώ θα μπορούσε να λειτουργήσει επωφελώς για τους εξαγωγείς του μεταποιητικού κλάδου ειδικότερα τους προσεχείς μήνες, σημειώνει και προσθέτει ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου επίσης θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους, με τα μειωμένα κόστη καυσίμων να απελευθερώνουν περισσότερο εισόδημα για να προχωρήσουν σε περαιτέρω δαπάνες οι καταναλωτές.
Παράλληλα, τα στοιχεία παρουσίασαν ενθαρρυντικά νέα σχετικά με την δυναμική ανάπτυξη σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία τα στοιχεία καταδεικνύουν λιγότερο ή περισσότερο στασιμότητα.
Επίσης, η κατάσταση στην Ελλάδα παρουσιάζει επιδείνωση, με τον μεταποιητικό τομέα να συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό άνω του ενός έτους, καθώς τόσο οι εξαγωγές όσο και η εσωτερική ζήτηση υποχώρησαν κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.
Υπάρχει επίσης μια πραγματική πιθανότητα, ο αντίκτυπος από τα μέτρα της ΕΚΤνα τεθούν σε κίνδυνο από την αβεβαιότητα και την αστάθεια που προκύπτουν από την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μείζον κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές για την περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης